Mučenie je fenomén, ktorý je starý ako ľudstvo samo. Žiaľ, pretrváva aj v dnešnej dobe, i keď v oveľa sofistikovanejších formách.

Prečo vzniklo? Dôvody sú rôzne. Pomsta, trest, vypočúvanie, obeta bohom, no nanešťastie aj zábava pre ostatných. Ak je dôvodov mnoho, tak foriem a spôsobov je ešte viac. Ľudia sú priam neuveriteľne vynaliezaví.

Článok pokračuje pod videom ↓

O mnohých z nasledujúcich mučiacich metód ste už iste počuli, no niektoré vás môžu prekvapiť…

„Vodná“ klietka

Tento spôsob bol údajne vynájdený v Číne a spočíva v tom, že osobu zavrú do mrežovanej klietky a následne ju po krk ponoria do stoky s výkalmi.

Ľadomorňa

Možno ste sa s ňou stretli pri prehliadke stredovekých hradov, no asi vás prekvapí, že CIA túto „vylepšenú“ vypočúvaciu metódu používa stále. Moderné ľadomorne sú vybavené klimatizáciou, ktoré udržiavajú teplotu v miestnosti na bode mrazu.

Unsplash.com/Davide Cantelli

Pranier

Neviete presne, čo to je? Spomeňte si na drevenú dosku s väčším otvorom v strede a dvoma menšími po bokoch. Do týchto otvorov uzavreli trestancovu hlavu i ruky. Je to jeden z klasických stredovekých trestov. Hoci bola už dávno zakázaná vo väčšine krajín, v niektorých regiónoch sa ešte stále používa ako forma verejného poníženia.

Picana

Tento bodec, ktorý spôsobuje elektrošoky, bol pôvodne používaný na hovädzí dobytok.

Drepy

Príde vám to bizarné? Možno si poviete, že to predsa nie je trest. No predstavte si, že musíte drepovať celé týždne. A pridajte k tomu to, že musíte stáť na špičkách – samozrejme, ak si nechcete dopichať päty.

Strappado

Často používaná renesančná metóda mučenia je známa aj dnes, a to pod názvom palestínsky záves. O čo ide? Väzňovi vykrútia ruky za chrbát a následne ho za ne zavesia do vzduchu. Okrem bolesti z vykĺbenia sa mučenej osobe veľmi namáhavo dýcha.

Mučenie bielou

Toto je určite jedna z najdivnejších metód, aké tu dnes máme. Možno si ešte spomínate, ako ste si kedysi vraveli, že keď sa máte učiť, aj biela stena je zaujímavá. Nuž, v tomto prípade by ste svoje tvrdenie vzali späť. Predstavte si, že ste v cele, ktorá je celá biela, máte na sebe biele oblečenie a dokonca aj jedlo je biele. Pridajte k tomu dokonalé ticho, žiaden kontakt s ľuďmi… Na zbláznenie, že? Toto je len jedna z foriem senzorickej deprivácie – hrôzostrašného spôsobu moderného mučenia.

pexels.com

Sýrsky box

Miniatúrna klietka, do ktorej sa väzeň zmestí iba tak, že sa musí schúliť do klbka a v tejto polohe zostane niekoľko dní, ba až týždňov.

Mučenie hudbou

Dá sa to vôbec? Veruže dá! Táto metóda je v dnešnej dobe pomerne rozšírená, pre jej vysokú efektívnosť. Predstavte si, že by ste celý deň museli počúvať žáner, ktorý z duše neznášate. A predstavte si, že by to nebolo len jeden deň, ale niekoľko týždňov… A oni by stále skúšali, aké ďalšie žánre ešte neznášate…

Bič s kovovými drápmi

Videli ste film Umučenie Krista? Tam ste mohli použitie tejto mučiacej metódy vidieť v „plnej paráde“. Ide o bič, ktorý má na konci kovové drápy, ktoré sa po údere zaryjú do kože trestanca a následne mu z nej vytrhnú malé kúsky. Je alarmujúce, že v niektorých oblastiach sa používa dodnes.

Pochovaný za živa

Čo dodať? Hrôzostrašné, brutálne, skľučujúce… O to viac, že smrť nemusí prísť rýchlo, pretože vám nechajú slamku na dýchanie.

pexels.com

Drvič prstov

Nástroj, ktorý sa pri tomto spôsobe mučenia používa, pripomína zvláštny kúsok dielenského náradia. Tvoria ho dve kovové platne a skrutky. Medzi tieto platne sa vložia prsty väzňa a následne sa skutkami vyvíja čoraz väčší tlak, až kým nie sú prsty naozaj rozdrvené. Bolesť musí byť neznesiteľná. Veď si len spomeňte ako to bolí, keď sa buchnete kladivom po prste…

Trhanie nechtov

Pri rukách ešte chvíľu zostaneme. Aj keď vytrhávanie nechtov neznie až tak drasticky, je porovnateľne bolestivé ako drvenie prstov. Príčinou sú bohato prekrvené a inervované nechtové lôžka. V dnešnej dobe túto metódu využívajú hlavne rôzne gangy a mafia.

Shuanggui

Technika, ktorá je veľmi málo opísaná, no v súčasnosti ju využíva najmä Čínska komunistická strana. Stíhané osoby zmiznú na niekoľko týždňov a často sa už nikdy nevrátia. Tí, ktorí mali to šťastie a vrátili sa, o tom neradi rozprávajú, no všetci popisujú depriváciu základných potrieb a niekedy aj fyzické zneužívanie.

Vynútené kŕmenie

Popri tejto metóde je vaša babka, ktorá vás stále s niečím ponúka, naozaj milou osôbkou. Vynútené kŕmenie sa používa v snahe udržať väzňa čo najdlhšie pri živote, aby ho mohli mučiť ďalej, alebo ako samostatný spôsob mučenia, kedy danú osobu nútia prejedať sa.

Zavlažovanie

Opäť jedna z „vylepšených“ vypočúvacích metód CIA, ktorá však bola v roku 2006 zakázaná. O čo išlo? Väzňom striekali do tváre silný prúd vody, aby v nich vyvolali pocit, že sa dusia.

Unsplash.com/Tim Marshall

Ciachovanie

Známy spôsob označovania hovädzieho dobytka sa používa už po stáročia aj na ľuďoch. V minulosti takto mali ľudia vypálené to, čím sa spoločensky prehrešili – či už niekoho okradli, zavraždili alebo boli homosexuálmi.

Nemecký stolček

Je to jedna z veľmi preferovaných techník mučenia, používaná ISIS. Väzeň je pripútaný na stoličku a následne ho niekoľkokrát zhodia a on padá dozadu na chrbát. Nemožnosť inštinktívne vyrovnávať rovnováhu spolu s nárazmi na chrbticu majú na fyzickú i psychickú kondíciu väzňa neblahý dopad.

Spánková deprivácia

Bolo o nej už popísané mnohé, takže ju netreba veľmi predstavovať. Pripomíname, že ju využívali aj komunisti, keď väzňa nútili spať len v určitej polohe, alebo keď nechali do úplného ticha kvapkať vodu z kohútika.

Smrteľná posteľ

Predstavte si, že celé dni len ležíte. Bez pohnutia. Zdá sa vám to ako fajn predstava? Spomeňte si, akú slabosť ste cítili, keď ste po poriadnej chrípke vstali z postele. Mali ste pocit, že vaše svaly sú ako želatína. Presne toto využíva aj metóda nazývaná smrteľná posteľ. Týraná osoba je nútená celé dni bez pohnutia ležať na doske. Svaly postupne atrofujú a hoci väzňa na konci môžu prepustiť na slobodu, jeho pohybový aparát je natoľko poškodený, že vo väčšine prípadov to neprežije.

Pozri aj: Týchto 5 skutočných príbehov vás presvedčí o tom, že mučenie a šikanovanie z väzníc ešte stále nevymizlo

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov