Hovorí sa, že nič nedokáže byť bolestivejšie, než zlomené srdce. Preto lekári tento stav uznali ako skutočnú diagnózu a dali jej pomenovanie „Syndróm zlomeného srdca“.

Mnoho ľudí si myslí, že človeku môže zlomiť srdce len bolestivo ukončený vzťah. Nie je to však pravda, situácií, kedy k niečomu takémuto príde je v skutočnosti omnoho viac. Srdce vám môže zlomiť aj zrada blízkeho priateľa, pociťovaná krivda, zistenie závažného ochorenia, či smrť blízkej osoby. V týchto a v mnohých ďalších situáciách je človek vystavovaný zvýšenému emočnému stresu, čo skutočne spôsobuje nielen psychickú, ale aj fyzickú bolesť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Lisa Wysocky skončila v nemocnici v júli v roku 2009 po tom, ako si myslela, že prekonala srdcový infarkt. Celú noc totiž pretrpela na podlahe svojej spálne s obrovskými bolesťami pri srdci, neschopná akéhokoľvek pohybu. Prirodzene, všetci si najprv mysleli, že šlo o srdcový infarkt. Po početných testoch a skúmaniach však lekári zistili, že v tomto prípade išlo o „syndróm zlomeného srdca“. Lise totiž deň predtým, ako k tejto udalosti došlo, zomrel jej dospelý syn. Trpel vážnym duševným ochorením, ktoré spôsobilo, že sa úmyselne predávkoval liekmi.

V spoločnosti stále prevláda názor, že príznaky zlomeného srdca sú len psychického charakteru, nie je to však pravda. Negatívne emočne vypätá situácia vám totiž skutočne môže spôsobiť aj fyzické problémy a bolesti, čo pred niekoľkými rokmi potvrdila už aj samotná medicína.

rawstory

Prestížna klinika nachádzajúca sa na Floride, Mayo Clinic, o syndróme zlomeného srdca hovorí, že v jeho prípade prichádza k opakovanému dočasnému prerušovaniu pumpovania krvi, zatiaľ čo ostatné srdcové funkcie ostávajú zachované, v niektorých prípadoch sú dokonca silnejšie a rýchlejšie. Srdce teda pracuje naďalej, no krv sa doňho nedostáva – tak vznikajú obrovské bolesti, ktoré môžu spôsobiť nielen trvalé poškodenie organizmu, ale dokonca aj smrť. Profesor klinickej psychiatrie Peter Shapiro uvádza, že srdce stráca schopnosť pumpovať krv kvôli zvýšenému uvoľňovaniu istých srdcovú svalovinu ochromujúcich chemických látok. Ich nadprodukcia je pritom spôsobená nadmerným emočným vypätím.

Kardiológ IIan Wittstein sa týmto fenoménom zaoberá už viac než 10 rokov. Za tento čas zistil, že za bolestivé zlyhávanie srdca, ktoré je spôsobené spomínaným syndrómom, vždy môže nejaká nedávno prežitá psychická trauma, ktorú človek nedokáže spracovať. Ďalej uvádza, že najčastejšou príčinou vzniku syndrómu je smrť milovaného človeka – najčastejšie manžela, manželky, rodiča či dieťaťa. Podľa jeho slov však nie sú ničím výnimočným ani situácie, kedy pacienti prežili nejakú nečakanú, stresovú situáciu – najčastejšie napríklad autonehodu, či prepadnutie. Doktor IIan Wittstein ako najbizarnejší prípad, kedy liečili syndróm zlomeného srdca uvádza príklad ženy, ktorá sa vyľakala potom, ako jeden z mužov na oslave jej 60-tych narodenín nečakane skríkol: „Prekvapenie“!

Pozri aj: 35 ŽIVOTNÝCH ROZHODNUTÍ, KTORÉ NÁS ROBIA NEŠŤASTNÝMI

psych.sk (Henrieta Balázsová), psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov