Foto: pixabay.com

Osobnosť každého z nás sa formuje v ranom detstve.

Existuje samozrejme množstvo vplyvov a faktorov, ktoré formujú našu osobnosť aj v dospelom veku, každý psychológ ale potvrdí, že najväčší vplyv má to, aké je naše rané detstvo. Istá štúdia sa na to preto rozhodla pozrieť bližšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímavé zistenia publikoval portál Spring. Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená na Developmental Psychology, je detstvo kľúčové. 

Vedcom sa v rámci nej podarilo zistiť, že narcistickí a násilnicki jedinci vyrastajú z detí, ktoré:

  • Sú vystavené násiliu.
  • Nedostáva sa im dostatok pozornosti.
  • Majú nedostatok pozitívnej komunikácie (pochvaly, možnosť porozprávať sa rodičmi o čomkoľvek a pod.).
  • Povoľná a laxná výchova.

Násilie produkuje násilie

Dr. Esther Calvete pritom upozorňuje na problém, o ktorom sa podľa nej hovorí veľmi málo. Naráža na fyzické násilie, ktorým netyranizujú rodičia deti, ale práve naopak — deti svojich rodičov. 

Ako hovorí: “Adolescenti niekedy napádajú svojich rodičov, pretože samotní rodičia v minulosti napádali dieťa, alebo sa prejavovala agresia medzi nimi.”

Deti následne takéto správanie kopírujú a násilné vzorce správania si preberajú do svojho života. Významný vplyv ale zohráva aj to, ak vo výchove absentuje láskyplná komunikácia či nedostatok kvalitne stráveného času

K týmto záverom vedci dospeli vďaka pozorovaniu 591 adolescentov z 20 rôznych škôl.

pixabay.com

Spojenie medzi narcizmom a násilím 

Výskumníci sa zaujímali o to, či existuje aj nejaké prepojenie medzi narcizmom a násilím. Dr. Calvete sa k tomu vyjadrila nasledovne: “V niektorých prípadoch môžeme pozorovať, že dospievajúci majú pocit, že by mali mať všetko, čo chcú, a to okamžite. Neberú nie ako odpoveď. Keď sa ich rodičia snažia stanoviť limity, deti reagujú agresívne.”

Vedci však upozorňujú aj na to, že veľmi dôležité je aj to, aký má dieťa temperament. Niektoré deti sú totiž prirodzene impulzívnejšie a ľahšie tak prepadnú agresívnemu správaniu. 

Hovoria napríklad o jednom príbehu, ktorý im povedala mama jedného narcistického dieťaťa. Svojho syna upozornila na to, že by sa na seba nemal celé dni pozerať v zrkadle, čo v ňom ale vyprovokovalo obrovskú agresiu. Nasledoval ostrý konflikt, ktorý sa skončil napadnutím jeho otca. Ten sa následne zotavoval v nemocnici z pomliaždených rebier a zlomenej čeluste. 

Zistenia vedcov ale môžeme určite považovať za veľmi dôležité a aplikovateľné do každodennej výchovy. Platí totiž, že čo dieťa v ranom veku nedostane, to si bude chcieť v neskoršom veku vydobyť toxickými spôsobmi. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov