Autor fotky: Anastasia Shuraeva na Pexels

Nie každé priateľstvo trvá večne.

Hlavný rozdiel medzi priateľmi a rodinou je ten, že svojich priateľov si dobrovoľne vyberáme. Tak, ako sa rozhodnete s niekým priateliť, ale môžete toto priateľstvo aj kedykoľvek ukončiť. Kedy by ste tak určite mali spraviť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango popísal 7 situácií, kedy by to malo byť priam nevyhnutnosťou.

#1 Vaše okolnosti sa zmenili

Tak napríklad, možno ste boli priateľmi len preto, že ste navštevovali rovnakú školu alebo ste boli kolegovia v práci, akonáhle sa ale táto skutočnosť zmenila, cítite, že si viac nemáte čo povedať. Udržiavať nejaké priateľstvo nasilu vás len oberá o čas. 

#2 Nevideli ste sa už príliš dlho

Možno aj vy máte vo svojom okolí niekoho, s kým ste boli hoci aj najlepší priatelia, no keď sa stretnete dnes, jednoducho si nemáte čo povedať, pretože v životoch vás oboch sa toho stalo nesmierne veľa a cítite, že by ste to nikdy “nedohnali”.

#3 Váš priateľ vám klamal

Je načase, aby ste si voči klamstvám nastavili nulovú toleranciu. Ak vás niekto oklame raz, urobí to aj druhý a aj ďalší krát. Keď neviete, či niekomu môžete veriť, vaším priateľom zrejme nebude a nezaslúži si mať miesto vo vašom živote.   

Unsplash/Taras Chernus

#4 Je príliš negatívny

Úprimne povedané, niektorí ľudia sú tak nesmierne negatívni, že sa s nimi už nedá vydržať. Navyše, nech by ste sa im snažili akokoľvek pomôcť, je to jednoducho nemožné, nakoľko nájdu problém na každé riešenie. Od takýchto energetických upírov sa musíte držať čo najďalej, aj keď to boli niekedy vaši priatelia. 

#5 Priatelíte sa len z povinnosti

Zrejme máte v okruhu svojich blízkych aj niekoho, s kým sa priatelíte len preto, že máte pocit, že jednoducho musíte – či už ide o niekoho, kto vám bol niekedy veľmi blízky, alebo napríklad o partnera/partnerku niekoho z vašej rodiny. Takýto vzťah vás ale len oberá o čas aj o energiu. 

#6 Vaše priateľstvo sa stalo toxickou súťažou

A zabudnúť nesmieme ani na ľudí, ktorí vás podporujú len dovtedy, kým nezistia, že ste vo všetkom lepší ako oni. V tom momente sa vaše priateľstvo premení na toxickú súťaž. Nezabúdajte ale, že ak sa tak rozhodnete, jej súčasťou byť nemusíte. 

#7 Vaše hodnoty sa zmenili

Tým, ako dospievame, sa naše hodnoty a záujmy menia. Je to úplne prirodzené a tak to má byť. Môže sa ale stať, že si zrazu uvedomíte, že s niekým, kto bol niekedy vaším najlepším priateľom, si zrazu nemáte čo povedať, pretože on/a sa venuje výchove dieťaťa a vy svojej kariére. Aj to je ale úplne v poriadku, a nakoniec, vaše cesty sa ešte niekdy možno spoja. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov