Je čas ukončiť starú kapitolu. Je čas začať písať nový príbeh.

Počúvate to z každej strany: “Nechaj to tak… Hoď to za hlavu… Pohni sa konečne v živote ďalej…” Ale ako to urobiť? Ako sa naozaj prestať trápiť nad vecami, ktoré vás doslova zožierajú zaživa? Ako sa konečne prestať trápiť nad vecami, ktoré vás ničia? Ako sa cez to všetko preniesť? No, jedno je isté, rozhodne to nebude jednoduchý proces, ale je to možné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto vám pomôže pohnúť sa v živote ďalej a nechať všetko za sebou, pretože už je čas, aby ste sa prestali trápiť a konečne sa vzchopili.

Život ide ďalej. A vy musíte tiež.

Znie to ako klišé, ale je to jednoducho tak. Život nekončí. Život neprestáva plynúť ďalej. Stále sa bude striedať Slnko s Mesiacom, dni budú pokračovať a všetko zostane také, ako doteraz. To je na začiatok veľmi dôležité. Musíte si uvedomiť, že svet sa bude aj naďalej točiť a vy nemôžete jednoducho zastať. Nemôžete sa zaseknúť na jednom bode a zostať tam zaseknutí donekonečna. Raz príde ten čas, kedy sa budete musieť pohnúť ďalej. A čím skôr to bude, tým lepšie pre vás.

Stalo sa to, pretože sa to malo stať. Všetko sa deje z určitého dôvodu.

Keď už ste pevne rozhodnutí, že áno, chcete mať opäť kontrolu nad svojím životom a chcete všetko ostatné hodiť za hlavu, potom si musíte uvedomiť ďalšiu dôležitú vec, a to, že “Všetko sa stalo, pretože sa to malo stať. Nie, nebola to náhoda, bolo to z nejakého dôvodu. Možno ho už vidíte (plus pre vás), možno ho budete vidieť až neskôr. No vedzte, že nič sa nedeje len tak – pre nič za nič.

unsplash.com

Priznajte si, že aj vy ste urobili mnoho chýb. A hneď potom si odpusťte. Netrýznite sa za už ne.

Nasleduje asi tá najťažšia časť zo všetkých. Odpustenie. Najskôr si však musíte priznať svoj podiel viny. Nie, ani vy nie ste anjelik. Aj vy ste určite urobili mnoho chýb. Vidíte už, aké to boli? Super, dúfam, že sa z nich poučíte. Ale, prosím vás, netrýznite sa už za ne. Čo sa stalo, stalo sa, to už nijako nezmeníte. Odpusťte si. Odpusťte si za všetko. A odpusťte aj iným ľuďom. Možno vás sklamali, podrazili, nahnevali, takmer zabili, ale nájdite v sebe tú silu na to, aby ste im odpustili. Uvidíte, že je to presne tá vec, ktorá vás úplne odľahčí.

Doprajte ostatným presne to šťastie, ktoré nebolo dopriate vám.

Predstavte si, že celý tento proces, proces s názvom „pohnúť sa v živote ďalej“, je ako púšťanie balóna. S predchádzajúcim krokom – teda s odpustením, ste otvorili dlaň, šnúrka sa uvoľnila a teraz balón odlieta preč, do šíreho sveta. Možno je to trochu bolestivé, možno nechcete, aby odišiel, pretože ho chcete mať pre seba. No ak v sebe nájdete spôsob, ako dopriať ostatným to šťastie, ktoré nebolo dopriate vám, potom ste vyhrali. Balón ste síce pustili, ale teraz bude tešiť niekoho iného. A to by malo tešiť vás. Váš priateľ vás možno opustil, no teraz si konečne môže nájsť “tú pravú” a vy “toho pravého“ a vzniknú hneď dva nové páry. Váš kamarát možno konal za vaším chrbtom, ale doprajte mu, nech si konečne užíva to, čo má a rovnako tak aj vy. Chce to naozaj veľkú dávku sebazaprenia, ale nie je to nemožné.

Doprajte si čas, pretože naozaj len čas zahojí všetky rany.

Neponáhľajte sa. Tento celý proces sa celkom určite neudeje za jednu noc. Možno ani za dve. Možno ani za mesiac. Preto si zoberte presne toľko času, koľko potrebujete, pretože naozaj, čas je najlepší liek na všetko a len čas dokáže zahojiť všetky rany. Snažte sa každý jeden deň, nepoľavte a uvidíte, že v jedno ráno sa zobudíte a veci, ktoré vás doteraz trápili, vás už zrazu trápiť nebudú. Zistíte, že to, čo vás ťažilo, vás už neťaží a všetko je rovnaké, no predsa iné. A to bude presne „ten moment, keď ste to nechali všetko ísť a pohli ste sa ďalej.“

unsplash.com

Pozri aj: Toto je pre všetkých ľudí, ktorí bojujú svoje tiché boje (o ktorých nikto nevie)

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov