Filozofia stojaca za metódou Kintsugi hovorí, že oprava akéhokoľvek zlomného predmetu je oveľa lepšia, než snaha toto poškodenie skryť.

Za krásne považujeme veľakrát len to, čo je bezchybné či dokonalé. V Japonsku je však krása definovaná úplne inak. Bezchybný a dokonalý totiž nie je nikto z nás. Sme ľudia a robíme chyby. Udalosti v našom živote nám niekedy podlomia kolená, niekedy nás zarmútia, no niekedy nás úplne zlomia. Veľa ľudí sa za svoje rany a jazvy spôsobené týmto zlomením hanbí a pokúša sa ich pred inými skrývať. Metóda Kintsugi je však práve o tom, že čokoľvek je najkrajšie práve na mieste, v ktorom to bolo zlomené.

Článok pokračuje pod videom ↓

História Kintsugi

Japonské slovo Kintsugi by sme mohli preložiť ako „oprava zlatom“. Toto orientálne majstrovské remeslo má korene ešte v 15. storočí. V prípade tejto umeleckej formy ide o silu premeny poškodenej keramiky na prekrásne vzkriesené majstrovské diela.

Podľa legendy došlo v 15. storočí k vzniku tejto metódy vtedy, keď japonský šogún Ashikaga Yoshimasa poslal do Číny svoju obľúbenú čajovú súpravu. Jeho želaním bolo, aby mu popraskanú súpravu opravili. S výsledkom však vôbec nebol spokojný. Zistil, že poškodené miesta opravili v Číne nevzhľadnými kovovými sponami. Vtedajších japonských remeselníkov to motivovalo nájsť alternatívu, ktorá robila z poškodenej keramiky vyslovene majstrovské diela. Tak vznikla metóda Kintsugi.

mymodernmet.com

Filozofia Kintsugi

Od svojho zrodu sa Kintsugi nestalo len remeselníckym umením, ale taktiež životnou filozofiou hovoriacou o tom, aká ohromujúca krása môže vzniknúť na miestach, kde došlo k na prvý pohľad nenapraviteľnému poškodeniu.

Filozofia Kintsugi bola ovplyvnená viacerými japonskými filozofickými ideami. Hovoríme predovšetkým o:

Wabi-sabi: filozofia, ktorá vyzýva k hľadaniu krásy v nedokonalostiach

Mottainai: pocit, ktorý vyjadruje obrovskú ľútosť nad stratou niečoho

Mushin: schopnosť akceptácie zmien

Zatiaľ čo mnoho ľudí vidí v rozbitej alebo inak poškodenej keramike „odpad“, filozofia a umenie Kintsugi  v nej vidia jej obrovskú silu a krásu. Inými slovami, oprava nie je len o tom, že kúsky zlomeného porcelánu / života sa vrátia späť. Je to o úplnom obnovení seba, v ktorom sú naše „rozbité“ časti scelené do krásneho majstrovského diela.

mymodernmet.com

Metódy Kintsugi

Vo všetkých prípadoch ide o opravu poškodenej keramiky špeciálnym lepidlom s prímesou pravého zlata. Vo všeobecnosti však poznáme 3 druhy opravy:

1. Rozbitá alebo popraskaná keramika sa opraví ako keby „zlatou niťou“

mymodernmet.com

2. Ak z rozbitej keramiky chýba celý kus, doplní sa špeciálnou hmotou zo zlata.

mymodernmet.com

3. Chýbajúci kus keramiky sa doplní kusom napr. z inej šálky alebo z inej misky. Taktiež tak vznikajú nádherné a jedinečné diela.

mymodernmet.com

Kintsugi v našom živote

Pravdepodobne každý z nás utŕžil počas svojho života nejakú ranu, či už viac alebo menej hlbokú, ktorá ho „rozbila“. Nech ste však boli akokoľvek ranení, nikdy nezabúdajte nato, že všetko má svoj dôvod a všetko má svoj zmysel. Aj tá najhlbšia rana je niečím, vďaka čomu máte byť ešte silnejší.

Neberte svoje jazvy po ranách osudu ako niečo, za čo by ste sa mali hanbiť, práve naopak. Berte ich ako to najkrajšie, čo máte. Neskrývajte ich, vystavte ich na obdiv. Práve oni totiž robia vašu dušu takou krásnou, vaše telo takým silným a vašu myseľ takou pevnou.

Pozri aj: TEST: TIBETSKÝ 3-OTÁZKOVÝ TEST OSOBNOSTI VÁM PREZRADÍ, KÝM V SKUTOČNOSTI STE

psych.sk (Henrieta Balázsová), mymodernmet, wikipedia, huffingtonpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov