Neviete, kde vám hlava stojí a rúca sa vám zem pod nohami? Vtedy vám určite prídu vhod tieto expresne rýchle a účinné techniky, ktoré vám pomôžu vrátiť sa do správnych koľají.

Každý z nás sa už nejedenkrát v živote stretol so situáciou, keď na nás niekto tlačil a nútil nás urobiť rozhodnutie, s ktorým sme neboli vnútorne stotožnení. Môže to byť partner, učiteľ, rodičia či predajca. A nielen to. Sú aj ďalšie nepríjemné situácie. Strata istoty v zamestnaní, súkromnom živote, hádka. Aby sme mohli nájsť čo najkonštruktívnejšie riešenie, treba sa čo najskôr do stavu pokoja. K tomu vám môžu napomôcť tieto jednoduché techniky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vybrali sme 10+ najlepších z nich, ktoré môžu byť skvelou prvou pomocou, keď na vás začne útočiť stres.

#1 Nájdite spúšťač problémov

Photo by Becca Tapert on Unsplash

Väčšinu je pôvodcom stresu jediná vec. Na tú sa postupne nabaľujú ďalšie, až vznikne lavína problémov. Dôležité je, aby ste si v takýchto chvíľach uvedomili, čo bolo na začiatku. Čo to spustilo? Čo vás rozladilo? Ak dokážete identifikovať koreň, oveľa ľahšie nájdete východisko z celej situácie.

#2 Zapíšte si to

Najlepšie je dopodrobna analyzovať celú vzniknutú situáciu. Zoberte si papier a pero a zapisujte si všetko, čo vám prebehne mysľou. Odpovedať si môžete na tieto otázky: „Ako vzniknutá situácia vplýva na moje pocity/myšlienky/konanie?“ Úprimné odpovede vám pomôžu vytvoriť si nadhľad nad tým, čo sa stalo.

#3 Stavte na úprimnosť

Photo by Hanna Postova on Unsplash

V prvom rade musíme byť úprimní najmä sami voči sebe. V skutočnosti je až 90-95% ľudí presvedčených o tom, že si neklamú, avšak len minimum z nás sa vie na seba pozrieť kritickým pohľadom a uvedomiť si, že im chýba úprimnosť. Práve tá však môže byť kľúčom k dverám, cez ktoré uvidíte situáciu cez reálnejšiu optiku.

#4 Buďte úprimní aj k okoliu

Nemá zmysel presviedčať okolie o tom, že ste absolútne v pohode, keď to má v skutočnosti ďaleko od pravdy. Priznajte sebe aj im, že prechádzate ťažkým a komplikovaným obdobím. Ak vás majú naozaj radi, určite to pochopia.

#5 Zmeňte to!

pixabay.com

Len vy môžete zmeniť situáciu, v ktorej ste sa ocitli. Ak si myslíte, že to nie je možné, skúste aspoň zmeniť samotný postoj k nej. Osud je vo vašich rukách. A toto vedomie vám môže pomôcť vo chvíľach, keď vám je skutočne najhoršie. Niektorí ľudia sa však až panicky boja zmeny, a to neraz býva tá najväčšia brzda.

#6 Prestaňte súhlasiť s negativitou

Ak budete presvedčení o tom, že staré zlaté časy už dávno skončili a všetko je viac než zlé, určite to bude tak. Aby ste sa dokázali pohnúť z nezávideniahodného bodu, musíte prestať súhlasiť s tou negativitou, čo je nielen vôkol vás, ale i vo vás. Ak si budete vravieť, že všetko je úplne nanič, skutočne to bude tak.

#7 Ste pôvodcom stresu vy?

Photo by Seth Macey on Unsplash

Za niektoré situácie si môžeme sami. Možno sme si nekontrolovali myšlienky, možno sme sa my začali hádať s partnerom. Ak si odpoviete na túto otázku kladne, tak len vy sa môžete postarať o riešenie problému.

#8 Niekedy sa zlé veci jednoducho stávajú

A vtedy sa netreba pýtať, prečo sa to stalo práve vám. Táto otázka nemá zmysel. V živote sa dejú aj nešťastia. Avšak práve tie nám paradoxne môžu pomôcť k tomu, aby sme si viac vážili dobré veci, ktorých je tiež nadostač.

#9 Nedovoľte situácii, aby nad vami prevzala kontrolu

Photo by Yoann Boyer on Unsplash

Nech sa deje čokoľvek, dbajte na to, aby ste boli vy ten, kto má právo a možnosť danú situáciu kontrolovať. Nedovoľte, aby to bolo naopak. Už len uvedomenie si tejto možnosti vám môže pomôcť v tom, aby ste nepodľahli stresu.

#10 Naučte sa povedať „nie“

Nemusíte byť milosrdný Samaritán, ktorý daruje aj posledný kabát, hoci v tej chvíli sám umiera od chladu. Naučte sa povedať nie. V prvom rade musíte zachrániť sami seba, až potom sa môžete púšťať do záchrany ostatných.

#11 Nastavte si hranice

Photo by Ben White on Unsplash

Hranice sú životne dôležité, pretože pomáhajú chrániť váš osobný priestor. Môžete si ich nastaviť ako v profesijnej, tak v súkromnej oblasti. A ako na to? V sobotu ráno si môžete rezervovať dve hodiny pre seba, počas ktorých vás nebude rušiť nikto. Ani ten najmilovanejší človek na svete. Taktiež to môže byť pravidlo, že po 20-tej hodine na pracovné emaily jednoducho nebudete odpovedať.

Pozri aj: Buďte pozorní. Týchto 7 znakov vám môže odhaliť, že niekto z vašich blízkych trpí chronickým stresom

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov