Foto: Unsplash/Sammy Williams

Existuje na to je jeden úžasný trik.

Existuje viacero indikátorov, ktoré vám napovedia, či je niekto psychopatom alebo nie. Problémom je, že väčšina z nich vypláva na povrch až po nejakom čase, a na prvom stretnutí to teda máte sotva šancu zistiť. Existuje však jeden úžasný trik, ktorý vám s tým pomôže. 

Článok pokračuje pod videom ↓

O tomto rýchlom “teste” napísal viac portál Your Tango a vychádzal zo štúdie, ktorá bola publikovaná v Personality and Individual Differences. Tej sa podarilo dokázať, že existuje istá súvislosť medzi psychopatmi a zívaním.

Nákazlivé zívanie

Štúdie sa zúčastnilo celkovo 135 respondentov, ktorí najprv vyplnili test týkajúci sa ich psychopatických vlastností. Následne ich čakala zvláštna úloha – pozerať sa na ľudí, ktorí zívajú.

Výsledky štúdie boli viac než prekvapujúce. Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí nevykazovali žiadne známky psychopatie, začali po chvíli zívať tiež. Naopak, ľudia, u ktorých bol predpoklad psychopatie, sa zívaním “nakaziť” nedali. 

Ako je to možné?

Vedci sa, samozrejme, začali zamýšľať nad tým, ako je to možné a dospeli k tomu, že výsledok štúdie súvisí s empatiou. 

Zatiaľ čo “normálny” človek v sebe má prirodzenú empatiu, psychopati ju absolútne postrádajú. Aj to je dôvodom, prečo s nimi pozeranie sa na zívajúcu osobu nič nerobí. 

Autor fotky: George Milton na Pexels

Podobne je to aj so strachom

Tak, ako je pre psychopatov empatia úplne cudzím pojmom, rovnako je to aj so strachom. Psychopati jednoducho nie sú schopní pocítiť strach. 

Vedci participujúci na tejto štúdii sa to preto rozhodli zohľadniť a jednotlivé testy spojili. Pustili sa teda do výskumu toho, či je skutočne najťažšie vystrašiť tých ľudí, ktorí si pri pohľade na zívanie nezívnu. Asi už nie je žiadnym prekvapením, že táto hypotéza sa potvrdila.

Ak práve teraz nezívate, nemajte obavy

Ak si práve na Youtube hľadáte video zívajúcich ľudí, aby ste si túto teóriu overili, no zívanie neprichádza, nemajte obavy. V žiadnom prípade to nemusí znamenať, že ste ďalší Hannibal Lecter. 

Problémom totiž je, že váš mozog už vie, o čo ide. A je to práve on, kto s nami často a rád hrá rôzne hry. Uskutočniť tento test, keď o ňom už viete, teda môže byť veľmi obtiažne. Čo ale môžete, je skúsiť ho použiť na druhých. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov