Autor fotky: Fillipe Gomes na Pexels

Ako spoznáte psychopata?

Hovorí sa, že tí najhorší psychopati nie sú zavretí vo väzniciach alebo hospitalizovaní v špeciálnych zariadeniach, ale nachádzajú sa medzi nami. Je však možné takéhoto človeka spoznať, keď dokáže svoje správanie tak dobre skrývať? Odpoveď je – áno.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravdou totiž je, že oči psychopatov sú iné, ako oči obyčajných a “normálnych” ľudí. V čom sa líšia? To potvrdili vedci aj touto zaujímavou štúdiou.

Ako totiž informuje portál Spring, ukázalo sa, že zreničky psychopatov nereagujú štandardným spôsobom. Konkrétne to znamená, že pokiaľ ukážete normálnemu človeku obrázok zobrazujúci napr. násilie alebo niečo stresujúce, jeho zreničky sa rozšíria. U psychopatov však k tomuto javu nedôjde. 

Vedúci tejto štúdie, Dr. Dan Burley vysvetľuje, že dôvodom, prečo je to tak je skutočnosť, že psychopati nie sú schopní pociťovať strach. Ako hovorí: “Naše zistenia sú fyzickým dôkazom o tomto emočnom deficite psychopatov. O zreničkách sa dávno vie, že sú indikátorom strachu.” Keďže ho ale psychopati nepociťujú, ich zreničky sa, prirodzene, nemenia. 

Autor fotky: Mati Mango na Pexels

Zaujímavé ale je, že vedci si všimli, že zreničky psychopatov sa menili, ak im ukazovali napríklad fotografie šťastných párov či malých šteniatok. Je teda prekvapivé, že psychopati istými emóciami disponujú, resp. na ne reagujú, toto však neplatí pre fotografie, ktoré by mali vyvolávať stres alebo strach. 

Profesor Robert Snowden, supervízor tohto výskumu, poznamenal: “Mnoho psychopatov sa javí odvážne, sebavedomo a chladnokrvne. Je ale oveľa jednoduchšie konať takýmito spôsobmi a byť chladnokrvný, ak človeka nebrzdí strach.”

V stresujúcich situáciách sa teda skúste ľuďom pozorne zahľadieť do očí. Odhalia vám, či je daná osoba schopná precítiť strach. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov