Ako zatočiť s únavou?

V noci sa môžete vyspať do ružova, ale akonáhle prídete do práce alebo do školy, ste zas unavení, mrzutí a nabití zlou energiou. Ako zatočiť s jarnou únavou a ako si s tým poradiť? Vyskúšajte niektoré z týchto šiestich tipov. Samozrejme, každý z nás je iný, a preto nie všetky tipy budú fungovať u každého. Ale ak sa únava stáva neznesiteľnou, možno by to chcelo nejakú zmenu vo vašej každodennej rutine…

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Zdravý a ľahký obed

Uistite sa, že počas dňa a aj na obed zjete dostatok zdravých tukov a výživných potravín, ktoré vám dodajú správnu dávku energie, vitamínov a hlavne dobrej nálady. Pretože, môže jedlo, ktoré jeme, ovplyvniť to, ako sa cítime? Samozrejme. Čerstvé ovocie či zelenina na obed alebo rôzne oriešky počas dňa vás môžu zachrániť. A áno, tabuľka čokolády na nakopnutie organizmu tiež nie je hriech.

#2 Voda s ľadom

To, že musíte dbať aj na dostatok tekutín, už hádam ani nemusíme hovoriť. Dodržiavanie pitného režimu je samozrejmosť. Ak máte trochu viac času, skúste aj vodu s ľadom, ktorá taktiež dokáže prebudiť a nakopnúť váš organizmus. A ak je práve nedostatok tekutín vec, s ktorou zápasíte, skúste si ráno pripraviť dvojlitrovú fľašu plnú vody a dajte si predsavzatie, že do večera ju vypijete.

unsplash.com

#3 Ukradnite si chvíľu pre seba

Pravdepodobne to neznie ako veta, ktorú by chcel šéf počuť, ale mať čo i len pár minút naozaj iba pre seba vás dokáže poriadne prebrať a dohnať k následnej väčšej produktivite. Či už tých pár minút využijete napríklad na meditáciu alebo necháte vašim myšlienkam voľný priebeh, pozriete si zábavné video alebo si vychutnáte kávu,  s čistou hlavou sa pracuje oveľa ľahšie.

#4 Rozprávajte sa

Ak ste unavení, rozprávanie sa a celková socializácia je pravdepodobne tá posledná vec, ktorú chcete urobiť. Podľa odborníkov by ste sa jej však nemali vyhýbať. Práve krátky pokec s kolegom alebo so spolužiakom vás dokáže doslova zobudiť a vy budete pripravení podávať skvelý pracovný výkon aj naďalej.

#5 Adaptogény

Adaptogény sú rastliny a bylinky, ktoré podporujú lepší mentálny a fyzický výkon, hladinu energie, pozornosť a poskytujú väčšiu odolnosť voči stresu. Môžete tak trochu zaexperimentovať a pridať takéto adaptogény ako napríklad ženšen, bazalka, goji alebo rhodiola do vašej vody či čaju.

#6 Dôležité sú aj kroky

Postavte sa z kancelárskej stoličky a ak nemáte inú možnosť, prejdite sa aspoň po kancelárii. Ak máte možností viac, neváhajte a poprechádzajte sa trochu. Môžete sa popri tom aj trochu ponaťahovať a prebudiť tak stuhnuté telo, ktoré je celý deň len v jednej polohe.

unsplash.com

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov