foto: Pixabay, Michal Kubanka/travelistan.sk

Čo si osobne myslíte o Iráne? Láka vás tam vycestovať a stále máte obavy či je to bezpečná krajina? Stále počúvate od svojich kamarátov ako je táto islamská republika úplne v poriadku, ale správy z médií vás stále nahlodávajú o opaku?

Irán som navštívil prvýkrát pred 8 rokmi a odvtedy sem chodím pravidelne. Ešte pred pár rokmi bol Irán absolútne nepopulárna destinácia. Ľudia médiám neverili, ale preberali od nich informácie ako hodnoverné. Až z ničoho nič nám televízia oznámila, že je všetko v poriadku a svet sa zbláznil. Odrazu sa lietadla zaplnili a internetom sa začali šíriť prvé rady a skúsenosti od cestovateľov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mňa napríklad veľmi šokuje, ako si Slováci myslia, že v Iráne je vojna. Zamieňajú si ho z Irakom a čo je najhoršie, hovoria, že obyvatelia sú Arabi. Je smutné ako málo vieme a pritom nás rozčuľuje, ak iné národy ignorujú Slovensko. Budeš prekvapený, ako v našich očiach ,,zaostalý Irán“ vie o Slovensku. ,,Viem, kde je Slovensko, a že ste boli súčasťou Československa, ktoré sa rozdelilo v 90.rokoch,“ povie mi Ahmed pri čiernom čaji pri historickom moste v Isfaháne. Vedeli by ste povedať, nejakú historickú súvislosť s touto krajinou vy?

Gepostet von Travelistan am Mittwoch, 13. September 2017

Prešiel som to tu krížom krážom a neviem sa vynadívať na tu krásu, čo tu je. Ten kto miluje históriu, bude vo vytržení ako ja. Starodávny Persepolis so slávnou Perzskou ríšou či hlinené mestá, ktoré vás prenesú do dávnych časoch karaván, ktoré križovali hodvábnu cestu. Veď rozprávky Tisíc a jednej noci sa odohrávali aj tu.

Gepostet von Travelistan am Samstag, 16. September 2017

Alebo je krajšie sa prejsť cez bohaté bazáre, kde dostanete ten najkvalitnejší šafran či iné korenie? Či krásne perzské koberce, ktoré tu dostanete o polovicu menej ako u nás doma? Bazáre si získali moje srdce aj tým, že sa tu nestretnete s dotieravými obchodníkmi, ktorí vám za každú cenu chcú niečo predať. ,,Chceš sa len pozrieť? Nie je problém. Máš čas.“ oznámi mi uhladený Azir s dokonalou angličtinou. Aj keď nič nekúpiš, neodchádzaš s blbým pocitom ,,Nemal som predsa len niečo kúpiť?“

Ak by som vám mal poradiť niečo, kam stále chodí minimum turistov, tak je to Mašhad. Je to najposvätnejšie mesto pre všetkých Iráncov. Mekku vám ročne navštívi cez 6 miliónov pútnikov, ale Mašhad cez 35 miliónov. Všetci smerujú k hrobke 8. Imáma Rézu. Vďaka kontaktom sa dostanem aj do samotnej hrobky, kde neveriaci nemajú prístup. Ľudia sa tlačia k striebornej hrobke, aby sa jej aspoň na chvíľu dotkli svätého miesta. Ten zážitok sa nedá opísať. Už som videl takmer všetky sväté miesta jednotlivých náboženstiev, ale toto má proste atmosféru. Vždy sa sem rád vraciam a vychutnávam si ten pohľad, tie vibrácie a pohodu, ktorá tu vládne.

Pozri si v krátkom videu najposvätnejšie miesto v Iráne. Mashad je aspoň pre mňa to najlepšie mesto starodávnej Perzie.

Gepostet von Travelistan am Donnerstag, 14. September 2017

A takmer som zabudol na ten najlepší zážitok i keď ten sa opisuje v každom cestopise. Aj ja musím skĺznuť do toho otrepaného klišé. Najlepší zážitok sú tu ľudia a pohostinnosť. Stretneš sa tu s úsmevom, pomocnou rukou a hlavne záujmom o teba ako cestovateľa. Musíš postupne odmietať pozvanie na čaj, lebo by si tu nestihol všetko pozrieť. Aj dievčatá sa ti prihovárajú so záujmom a sem tam dostávam pozvanie na diskotéku. Ak máš teraz pocit, že dievčatá hľadajú nejakú rozkoš, to nie. Chcú vedieť o svete tam vonku. To nie je ako v arabskom svete, kde ženy sklápajú pohľad. Tu je všetko ináč.

A čo tá bezpečnosť? Dlho som robil sprievodcu a mal som na starosti stovky turistov. Za tie roky mi nikdy nikoho neokradli. Irán je bezpečnejší ako Thajsko a dávam za tento výrok ruku do ohňa. A keď mi stále neveríš, tak snáď ťa presvedčí aj fakt, že tu stretneš kopec amerických turistov. Si prekvapený, že aj oni sem môžu? Irán je tak bezpečný, že aj sama žena to zvládne a nič jej nehrozí.

Nasir ol Molk mešita alebo ružová mešita je proste niečo, čo musíš v Širáze vidieť! Ak by si aj ty chcel mať takúto fotku, musíš prísť medzi 8:00 – 8:45. Ešte stále si myslíš, že Irán nie je zaujímavý?:)

Gepostet von Travelistan am Samstag, 16. September 2017

Ľudia sa ma často pýtajú, kam majú ísť. Ja im radím, choďte do krajín, ktoré vám môžu ujsť. Taká Kuba, Thajsko či Srí Lanka vám neujdú. Tie budú rovnako plné turistov aj za 5 rokov. Irán vám utečie a keď budete dlho čakať, tak potom už zažiješ len tú klasickú dovolenkovú destináciu. Tak zahoď predsudky a choď.

Cestu po Iráne môžeš sledovať na Travelistan, pár rád o Iráne nájdeš takisto na travelistan.sk.

10. najdôležitejších vecí, ktoré by si mal vedieť o Iráne

Irán je absolútne bezpečná krajina. Neveril by si, koľko Slovákov si zamieňa Irán s Irakom. Nie je tu žiadna vojna a stretneš tu ľudí, čo ti radi pomôžu.

Iráncov si nezamieňaj s Arabmi. Je to to isté, ako keby si Škótovi povedal ,,Angličan“.

Ak letíš do Iránu, víza dostaneš na letisku na obdobie 14 dní alebo 30 dní. Ak prekračuješ hranice po zemi, musíš mať dopredu vybavené víza. Najbližšie veľvyslanectvo je vo Viedni.

Do Iránu sa nesmie priviezť žiaden alkohol a ani ho tu nedostaneš. Je krásne, že ľudia sa vedia baviť aj bez pohára oroseného pivka. 

Irán je, čo sa týka oblečeni,a konzervatívna krajina. Muži musia mať dlhé nohavice, ale tričko s krátkym rukávom môže byť. Ženy musia mať dlhé nohavice alebo sukňu a tričko či košeľu s dlhým rukávom. Na hlave musí mať šatku. Netreba žiadnu ,,burku“ či ,,čádor“.

Keďže na krajinu je uvalené ekonomické embargo, platobné karty tu nevyužiješ.

Facebook tu nefunguje. Musíš mať tzv. VPN. Ja mám dongtaiwang.com a funguje zatiaľ skvele.

Cestuje sa tu veľmi pohodlne. Skvelé cesty, služby na úrovni a zatiaľ stále za prijateľné ceny napriek tomu, že tu zaviedli na pamiatky zvlášť ceny pre zahraničných. 

Iránci sú veľmi vzdelaní a prekvapí ťa, že vedia, kde je Slovensko.

Poponáhľaj sa sem, lebo svet odrazu objavil, že je tu bezpečne. Každým rokom je tu čoraz viac turistov. Keď som tu bol pred 8 rokmi, turistov bolo ako šafranu.

Aktualizácia, 25.10. 2018

Ak ste sa skutočne zamysleli nad návštevou Iránu aktuálne vás táto destinácia vyjde poriadne lacno. V krajine totiž zúri inflácia na úrovni viac ako 32%. Za 1 € tak dnes dostanete približne 160 000 rialov. Ceny v Iráne sa teda pohybujú približne v týchto výškach:

  • 4 hviezdičkový hotel v Shiraze – od 9€
  • 3 hviezdičkový hotel – od 5€
  • guest house – od 1€
  • jedlo v luxusnej reštaurácií – od 2,5€
  • jedlo na ulici – od 0,4€
  • vstupy do pamiatok -1,1€
  • doprava taxíkom v rámci mesta 1€

To, čo je pre turistov hotovým rajom je pre domácich absolútnym peklom. Nárast inflácie je v Iráne dôsledkom sankcií zo strany Spojených štátov amerických z mája tohto roku. Situácia sa navyše pravdepodobne ešte zhorší. V novembri sa totiž sankcie rozšíria aj napríklad aj na obchod s ropou, ktorá je nosným pilierom iránskej ekonomiky.

Travelistan (Martin Navrátil)
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov