wikimedia, travelistan

Podnestersko je medzinárodne neuznaný štát, ktorý bol vyhlásený začiatkom roka 1992 v Moldavsku.

Ak by sme sa z pohľadu Podnesterska pozreli na to, ktoré krajiny ho uznali, tak je to Južné Osetsko, Náhorný Karabach a Abcházko, ktoré, mimochodom, tiež nie sú uznané žiadnym štátom OSN.

Článok pokračuje pod videom ↓

Napriek tomu Podnestersko vykazuje všetky prvky samostatného štátu, ako je vlastné územie, obyvateľstvo a štátna moc. Má aj svoju vlastnú menu, národnú banku a aj štátne symboly, ako je vlajka a štátna hymna. Táto republika vznikla v dôsledku krátkej vojny v roku 1991 – 1992 medzi moldavskou armádou a podnesterskými ozbrojenými silami, ktoré boli podporované sovietskou 14. armádou. Rusko dodnes drží ochrannú ruku nad Podnesterskom v podobe svojich vojenských základní a jednotiek, ktoré na území Podnesterska pôsobia aj ako medzinárodný pozorovateľ nikým neuznaných hraníc medzi Moldavskom a Podnesterskom. Táto krajina, ktorá leží na ľavom toku rieky Dnester, má okolo 550 tisíc obyvateľov a hlavným mestom je Tiraspol.

Podnestersko je červeným vyznačený pás

Wikimedia

Ak by sme sa na Podnestersko pozreli z pohľadu cestovateľa, tak je to asi posledná komunistická krajina v Európe. Štát silne dotovaný zo strany Ruska, kde stále vládne jedna strana. Na budovách nájdete nejedno budovateľské heslo, v štátnom znaku je kosák a kladivo. Na námestiach je večný Lenin a celkovo si tu pripadáte ako v skanzene komunizmu. To sa nedá opísať, to sa musí zažiť. Telefónne búdky tu stále fungujú napriek tomu, že domáci majú mobily, staré sovietske automobilové značky a hlavne to prostredie okolo vás. Napriek tomu vás prekvapí, ako k vám budú domáci pristupovať. Veľa turistov sem totiž nechodí a budú si vážiť, že ste ich navštívili. Ľudia sa pri vás zastavia a pýtajú sa, odkiaľ ste. Podnestersko je krajina pre tých, ktorí hľadajú málo navštevované miesta a radi hľadajú zážitky. Lebo atrakcie k vám tu neprídu ako na striebornom podnose, vy tie zážitky musíte nájsť.

Víza

Do Podnesterska potrebujeme víza, ktoré sa vydávajú priamo na hranici v podobe vytlačeného lístka, ktorý sa vloží do pasu. Tie víza platia presne na 24 hodín. Čiže ak vojdete do Podnesterska 12:23, tak na ďalší deň musíte opustiť Podnestersko pred 12:23. Predĺžiť vízum sa dá, ale len na miestnej policajnej stanici, ako mi povedali na hranici. Podmienky sa neustále menia a to, čo dnes platilo, nemusí platiť zajtra. Stretol som cestovateľov, ktorých vôbec nepustili. Dôvod sa však nedozvedeli. Mňa sa nikto nič nepýtal. Pri vízach musíte povedať, v ktorom hoteli budete spať. Je najlepšie, ak máte spravenú rezerváciu dopredu. Môže sa stať, že colník si overí, či v skutočnosti spíte tam, kde ste uviedli.

Čo vidieť?

Bender – hraničné mesto s Moldavskom

  • Hlavnou atrakciou je miestny hrad, kde býval aj Švédsky kráľ Karol XII, ktorý v tom čase bojoval proti cárskemu Rusku. Hrad je súčasťou pevnosti, kde sídli ruská vojenská jednotka. Dostanete sa sem trolejbusom z centra mesta. Vstup pre cudzincov je cca 4 eur.
  • Miestne trhovisko – veľa kvalitného tovaru, čo sa týka jedla. Rôzne syry, tvarohy, šunky, zelenina. Veľmi dobré miesto na fotenie.
  • Miestna autobusová stanica – je zaujímavá hlavne svojím socialistickým interiérom a reštauráciou CCCP.
  • Trolejbus 19 – medzimestský trolejbus medzi Benderom a Tiraspolom v celkovej dĺžke cca 11 kilometrov. Cena lístka je necelých 10 centov.

Najväčší hrad v meste Bender

Travelistan

Medzimestský trolejbus medzi mesto Bender a Tiraspol za cenu cca. 10 centov

Travelistan

Tiraspol – hlavné mesto Podnesterska

  • Hlavné námestie – socha Lenina, tank a malý kostolík
  • Palác sovietov – hlavná budova v socialistickom prevedení
  • Trhovisko – ako v meste Bender aj tu nájdete rôzne druhy potravín a veľmi dobre sa to fotí
  • Železničná stanica – socialistický unikát

Sochu Lenina tu nájdete takmer na každom námestí

Travelistan

Hlavná vlaková stanica v Tiraspole

Travelistan

Aké sú ceny?

Podnestersko patrí medzi najlacnejšie časti Európy. Platí sa tu väčšinou podnesterským rubľom, ktorý vymeníte hocikde v bankách. Je najlepšie, ak vám neostanú žiadne ruble, lebo na Ukrajine i v Moldavsku sa ťažko vymieňajú späť.

  • Doprava trolejbusmi stojí 0,10 EUR
  • Jedlo v priemernej reštaurácii – 3 EUR
  • Pirohy na trhovisku – 0,5 EUR
  • Kvalitný koňak – 3 EUR
  • Ubytovanie od 12 EUR/izba

Takto vyzerajú víza, ktoré dostanete na hranici zadarmo

Travelistan

Ako sa sem dostanem?

Veľmi jednoducho. Sú dve možnosti.

  • Z Kišineva (Moldavsko) – z hlavnej autobusovej stanice idú maršutky za 3 EUR to Tiraspolu. Cesta trvá cca 90 minút.
  • Z ukrajinskej Odessy – z hlavnej autobusovej stanice za 4 EUR a cesta trvá cca 2 hodiny v závislosti od premávky.
travelistan.sk
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov