Foto: Photo by Jacob Le on Unsplash

Je vašou prirodzenou farbou vlasov ryšavá?

Ak áno, môžete si povedať, že patríte k ľuďom s najnezvyčajnejšou farbou vlasov na svete. Prirodzene ryšavých ľudí je totiž skutočne najmenej. Nevyznačujú sa však len farbou vlasov, ale aj inými špecifikami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ich prehľad priniesol portál Brightside. 

#1 Je vás skutočne málo. Červené vlasy majú len 2 % svetovej populácie. Ide o výsledok mutácie génu MC1R.

#2 Ľudia s blond vlasmi majú v priemere 110 000 vlasov, ľudia s tmavými vlasmi 140 000, no ľudia s ryšavými vlasmi ich majú v priemere len 90 000. 

#3 Možno vás to prekvapí, no ryšavé vlasy môže mať človek akejkoľvek rasy. Najčastejšie ich však majú ľudia zo severnej alebo západnej Európy. 

#4 Ľudia s ryšavými vlasmi majú problém s ich farbením. Svoj prirodzený pigment si totiž držia oveľa pevnejšie, než akákoľvek iná farba vlasov. 

#5 Zaujímavé je aj to, že podľa štúdie uverejnenej v Journal of Anesthesiology, ľudia s ryšavými vlasmi potrebujú pri rôznych zákrokoch v priemere až o 19 % viac anestézy. 

Autor fotky: Danielle Pilon na Pexels

#6 Podľa jednej metaanalýzy uverejnenej v International Journal of Cancer je tiež až 2,5x pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinie rakovina kože, v porovnaní s ľuďmi s inou farbou vlasov. 

#7 Gény spôsobujúce ryšavosť môžu aj za to, že väčšina ľudí s touto farbou vlasov patrí k ľavákom. 

#8 Vyššie spomínaný gén MC1R však môže aj za to, že ľudia s červenými vlasmi majú vyšší prah bolesti – bolesť teda znášajú lepšie. Tento gén totiž uvoľňuje tzv. feomelanín, ktorý v mozgu blokuje vnímanie bolesti. 

#9  Štúdia uverejnená v British Journal of Cancer potvrdila, že muži s ryšavými vlasmi sú v porovnaní s mužmi inej farby vlasov až o 54 % menej náchylní na rakovinu prostaty. 

#10 Podľa výskumu sú títo ľudia citlivejší na vnímanie teploty – teplo i chlad tak vnímajú oveľa intenzívnejšie. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov