Foto: pixabay.com

Hrozia vám nejaké vážnejšie psychické problémy?

ADHD, depresia, úzkosť, bulímia či iné. Nikto z nás by nechcel, aby ho ktorékoľvek z týchto závažnych duševných ochorení postihlo, žiaľ nie každý ma také šťastie a na svete je čoraz viac ľudí, ktorí nimi trpia. Hrozia aj vám? Zistíte to na základe tejto mimoriadne zaujímavej vedeckej štúdie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Publikoval ju portál Spring a vďaka nej dokážeme až s 90 % pravdepodobnosťou “predpovedať”, či niekomu hrozí nejaké závažnejšie psychické ochorenie alebo nie. 

Štúdia bola realizovaná na celkovo 52 respondentoch, ktorých vedci podrobne pozorovali už od narodenia. Ukázalo sa pritom, že to, či ich v priebehu života postihne nejaké duševné ochorenie, sa dá predikovať až s 90 % presnosťou, a to len za pomoci 3 faktorov. 

#1 Biologický faktor

Prvý určujúci faktor je závislý od toho, ako sú vo vašom tele vytvorené dráhy pre neurotransmiter dopamín. Ten je označovaný za hormón šťastia, je preto veľmi dôležité, či sa v našom mozgu dokáže tvoriť a šíriť bez problémov. Žiaľ to ale nedokážeme zistiť laicky, v domácom prostredí, je na to nevyhnutné odborné vyšetrenie. 

#2 Detstvo

Ako sa ukázalo, jedným z troch rozhodujúcich faktorov je aj to, aké sme mali detstvo – konkrétne či sme počas neho neboli zanedbávaní alebo dokonca týraní či zneužívaní. Ak áno, riziko vzniku niektorého zo závažných duševných ochorení rapídne stúpa.

pixabay.com

#3 Správanie voči ostatným

Posledným faktorom, na základe ktorého sa dá predpovedať vznik duševného ochorenia, je spôsob, akým sa správame k ostatným. Ukázalo sa totiž, že psychické problémy sa najčastejšie vyvinuli u respondentov, ktorí sa vyznačovali agresívnym alebo antisociálnym správaním, ktoré zahŕňalo časté strácanie nervov, verbálnu agresiu, fyzickú agresiu, krádeže či dokonca podpaľačstvo. 

Ako teda môžeme vidieť, naše mentálne zdravie závisí od kombinácie biologických predispozícií, výchovy a našej osobnosti. 

Ako sa ukázalo, len tieto 3 faktory dokážu skutočne predpovedať vznik psychického ochorenia s až 90 % presnosťou. 

Hlavná autorka štúdie, Maisha Iqbal ale upozorňuje na to, že výsledky je potrebné replikovať aj vo väčšej a etnicky rôznorodejšej skupine. Zároveň ale dodáva, že už teraz poukázal výskum na dôležité zistenia, ktoré môžu zmeniť spôsob, akým uvažujeme o duševných chorobách. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov