Slová, ktoré nám vykĺznu z úst, sa viac nedajú vrátiť späť.

Neraz povieme množstvo zbytočných slov, ktoré nestoja za nič. Preto sa nenadarmo hovorí, že hovoriť je striebro, ale mlčať je zlato. Najmä ak nám z úst majú vychádzať veci, ktoré sa dotknú druhého človeka. Občas niečo povieme, no vzápätí ihneď to, čo sme vyslovili, ľutujeme. No slová sa už nedajú vrátiť späť. Preto je prevencia najlepší spôsob, aby sme nepovedali niečo, čo je fakt nevhodné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Držať jazyk za zubami vám pomôže aj tento 3-sekundový trik.

Najprv premýšľať, potom hovoriť

Od detstva väčšine z nás rodičia vtĺkali do hlavy, že nemáme vysloviť prvú hlúposť, čo nám napadne. Je to pravda, na ktorú by sme nemali zabúdať ani v dospelom veku. Asi nič tak nedokáže raniť druhého človeka, ako slová, ktoré zhadzujú jeho dôstojnosť. Ak sa vám to stáva akosi pričasto, určite si osvojte túto jednoduchú pomôcku.

Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash

Fergusonov 3-sekundový trik

Je jednoduchý a naozaj vám zaberie len pár sekúnd. Predtým, než šplechnete niekomu do očí krutú “pravdu“, skúste si položiť tieto tri otázky. Pomôžu vám udržať si nadhľad a tak sami zistíte, či slová, ktoré chcete vysloviť, sú naozaj nutné:

  • Je potrebné povedať to?
  • Mám to povedať práve ja?
  • Musím to povedať práve teraz?

Určite ste si všimli, že tieto tri otázky vzájomne súvisia. Kladné odpovede na prvé dve otázky vás dovedú k tretej. Za tých pár sekúnd, kým budete zvažovať skutočnú nutnosť toho, čo sa chystáte vysloviť, si môžete upokojiť emócie a prejsť do stavu pokoja. Ak si osvojíte túto techniku, určite vám ušetrí množstvo nepríjemností.

Drvivá väčšina vecí, ktoré vyslovíme, je zbytočných. Neustále sa na niečo sťažujeme, ohovárme, hodnotíme, kritzujeme. Práve tento jednoduchý trik nám pomôže utíšiť sa a uvedomiť si hodnotu slov. To môže byť pre nás výrazným krokom v osobnom rozvoji.

goalcast
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov