Keby ste si mali vybrať ideálne miesto na dovolenku, bez ohľadov na výdavky, kde by to bolo? Výskumníci zistili, že nejde len o výber miesta. Vaše preferencie súvisia s tým, či ste introvert alebo extrovert.

V sérii piatich experimentov psychológovia na univerzite vo Virginii zistili, že introverti vo všeobecnosti uprednostňujú horské oblasti, zatiaľ čo extroverti sa rozhodujú pre pláže. Takisto prišli na  to, že miesto, kde žijeme, má vplyv na naše osobnostné typologické charakteristiky.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom teste sa jednoducho spýtali ľudí, ktoré oblasti preferovali a určili, či osoba bola introvertná alebo extrovertná za pomoci testov osobnosti. Tieto testy ukázali spojenie medzi introverziou a preferovaním hôr.

V druhom teste však vylepšili otázku a spýtali sa, kde z dvoch miest by šli za účelom stretnutia ľudí. Ľudia uprednostňovali oceán pred horami, keď sa chceli socializovať, ale obe miesta vyberali v rovnakej miere, keď chceli len tak relaxovať, bez väčšieho záujmu spoznávať nových ľudí.

pexels.com

Vykonali ďalšie tri testy, z ktorých jeden použil iba obrázky oboch miest a druhý rozšíril skupinu ľudí, ktorú študovali (prvé tri testy sa týkali len študentov). Vo veľmi rozsiahlej analýze, ktorá skúmala relatívnu rovinatosť (alebo hornatosť) oblastí, odkiaľ ľudia pochádzali, zistili, že obyvatelia rovinatejšej krajiny majú tendenciu byť viac extrovertní.

V poslednej štúdii poslali účastníkov do rôznych oblastí a potom sa ich pýtali, ako sa cítia. Introverti boli šťastnejší v hornatej oblasti, než na rovných otvorených plážach, čo je v súlade s hypotézou štúdie o prispôsobení sa životnému prostrediu. V rovinatých oblastiach sa ľudia ľahko spoznávajú a vytvárajú vzťahy, pretože je menšia šanca „skryť sa“, čo podporuje extroverziu. Introvertom vyhovujú miesta, kde sa môžu pohodlne usadiť a „skryť“. Extroverti vo výskume vyjadrovali názory, že terén hôr neposkytuje toľko možností zábavy a rýchleho nakontaktovania sa na nových ľudí, ako prímorský otvorený terén.

pixabay.com

Táto štúdia, samozrejme, nemusí byť normou. Každý, kto bol na horách v najfrekventovanejších obdobiach roka, či už v zime na lyžovačke, alebo počas letných prázdnin na túre, vie, že hory vedia byť aj preľudnené a od tichého miesta, kde sa dá schovať, majú naozaj ďaleko. Takisto na dovolenke pri mori sa dá výborne schovať pred prílevmi cudzích ľudí na nenápadných odľahlých plážach.

Je však fascinujúce, že taká jednoduchá otázka, ako: „Pláž alebo hory?“, môže byť veľkým prediktorom osobnosti. A to ešte spoľahlivejším, ako je pri psychologických výskumoch zaužívaná Veľká päťka (neuroticizmus, extroverzia, otvorenosť, príjemnosť, svedomitosť).

Či už sa tento rok vyberiete na dovolenku do miest, kde budete relaxovať v zátiší prírody alebo sa vydáte spoznávať nových ľudí, dôležité je, že načerpáte nové sily, tak, ako to vy potrebujete.

Pozri aj: Je to potvrdené! Viaceré štúdie dokázali priaznivý vplyv turistiky na ľudský mozog

mnn
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov