Dôležitejšie, než sa k sebe hodiť je, aby ste spolu aj vydržali. Že to neviete dopredu predpovedať? A čo ak áno?

Niekedy presne vieme, čo od vzťahu očakávame, inokedy len tušíme, čo by sme nechceli. Tu i tam stretneme niekoho, s kým chémia dokonale funguje, no dlho to nevydrží a naopak, ten, koho považujeme za priateľa, môže byť naším vysnívaným partnerom. Občas zažívame bláznivú schovávačku, ktorú s nami láska hrá. Ako však vedieť, kedy je to ‚už naozaj‘ a kedy je to len ďalší z jej trikov?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pomôže vám 6 neobvyklých tipov od vedcov, ktoré odlišujú príťažlivosť od kompatibility.

Genetika

Zdá sa, že aj gény zohrávajú pri láske svoju rolu. Podľa výskumov je až 40% fyzickej príťažlivosti určených génmi. Sme biologicky naprogramovaní tak, aby nás priťahoval niekto, kto má podobné gény ako my sami. Vedci celkom dobre nevedia, ako to vieme zistiť, no naše telo skrátka zavetrí, kto sa k nám hodí a potom sa objaví tá povestná chémia.

Unsplash.com/Toa Heftiba

Okrem toho, podľa štúdií partneri, ktorí majú podobnú genetickú výbavu spolu ostanú dlhšie, sú kompatibilní aj pri sexe, ich vzťah je stabilnejší a ich deti budú mať silnejší imunitný systém. Samé výhody! Žeby sme začínali randenie genetickými testami?

Črty tváre

Iste ste už počuli o tom, že keď sa dvaja na seba podobajú, je pravdepodobnejšie, že im vzťah vydrží dlhšie. Rovnako, šťastné páry, ktoré spolu prežili desaťročia, sa na seba podobajú nielen fyzicky, ale aj mentálne. Sú naladení na jednu vlnu, akoby si čítali myšlienky.

Ale späť k rysom tváre. Jej význam vysvetľuje evolučná psychológia. Výrazne maskulínne či feminínne črty tváre nasvedčujú u oboch pohlaví vysokú plodnosť, čo nás prirodzene priťahuje. Mužom sa na ženách páčia plné líca a väčšie oči. Ženy na mužoch priťahuje výrazná čeľusť a obočie.

Unsplash.com/Sharon Garcia

Vôňa

Podobne ako u zvierat, aj u ľudí zohráva pri dvorení veľkú úlohu prirodzená vôňa. Nasvedčuje tomu, či máte s niekým podobné gény ale i imunitný systém. Veď to poznáte; podľa fotky vás niekto môže priťahovať, no pri stretnutí naživo neraz zistíte, že vám skrátka ‚nevonia‘.

Telesný pach je dôležitý a preto je fajn, keď vám váš partner vonia, aj keď na sebe nemá žiadnu inú vôňu, než tú svoju prirodzenú. A prekvapenie na záver: vedci v jednom experimente zistili, že ľudia, ktorí jedli cesnak, ktorý je mimochodom plný antioxidantov, voňali iným lepšie, než ostatní. No pozor, cesnak má predsa len svoj odor a pred rande sa mu radšej vyhnite.

Červená

Nenadarmo sa o červenej hovorí, že je farbou lásky a vášne.  Podľa výskumov sú ľudia, ktorí nosia červenú vnímaní ako nezávislí, silní a dominantní. Okrem toho, psychobiológia hovorí o tom, že zrakový vnem červenej farby môže zvýšiť krvný tlak a posilniť vnímanie vôní. Obe tieto reakcie sú pri dvorení dôležité, pretože spôsobujú vzrušenie.

Unsplash.com/Artem Bali

Význam červenej má aj prostejšie vysvetlenie. Mnohí vedci hovoria o asociáciách so začervenaním tváre a erotogénnych zón pri sexuálnom vzrušení. Práve preto sa mužom na ženách tak veľmi páči červený rúž. Ak sa chcete páčiť, určite stavte na červenú!

Reč

Nenadarmo sa hovorí, že ste našli spoločnú reč. Ľudia, ktorí zdieľajú rovnaký slang, alebo používajú podobné slová, sú si bližší. Podobné výrazové prostriedky vám pomôžu sa s tým druhým zblížiť a na druhej strane, čím lepšie niekoho poznáte, tým viac sa budú vaše slovné zásoby podobať.

Hlas

Aj dôležitosť výšky a tónu hlasu má svoje vysvetlenie v evolučnej psychológii a v biológii. Vývin hlasiviek, najmä u mužov, je spojený s vývinom genitálií, preto je už oddávna hlboký hlas symbolom mužského sexepílu.

U žien vývin gentálií nehrá až takú rolu, no hormóny sú rovnako dôležité, ako u mužov. Vyšší, jemne zastretý ženský hlas spojený s postavou v tvare presýpacích hodín mužov odjakživa priťahoval. Dôvod je prostý. Sú to základné fyzické signály, ktoré mužom ukazujú, že žena je plodná, a preto pri pohľade na ňu nemyslia na nič iné, než na… (veď viete).

Unsplash.com/Reza Hasannia

Nuž, zdá sa, že vaše telo vie lepšie než vaša hlava, čo vás priťahuje. Skúste niekedy príliš nešpekulovať a nechať sa ním viesť. Uvidíte, že to nebude až taká zlá voľba, ako ste si možno mysleli.

Pozri aj: Tie najhoršie z najhorších. Toto je 10 katastrofálnych vzťahových rád, ktoré by ste rozhodne nemali počúvať

blogs.psychcentral
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov