Flirtujete? A nevravte, že to neviete. Každý to vie, každý to robí a každý svojím spôsobom, no flirtujeme všetci.

Ťažkosti nám robí zistiť, či aj s nami niekto flirtuje. Niekedy je to zjavné, no väčšinou sme na pochybách, pretože sa nám ťažko rozlišuje, či ide len o priateľské podpichovanie alebo o niečo viac. Možno práve preto sa koketovaním začali zaoberať aj vedci. Či prišli na niečo prevratné, to už posúďte sami…

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdie na túto tému sa ujal Dr. Jeffrey Hall, odborník na komunikáciu, ktorý operoval s tým, že spôsob, akým sa k iným verbálne i neverbálne správame, vychádza primárne zo sympatií a neskôr sa odvíja aj od toho, na čo sa tieto sympatie premenia. Podľa výskumných zistení Dr. Halla existuje nie jeden, ale rovno 4 spôsoby flirtu. Konkrétne sú to:

  • Fyzický
  • Tradičný
  • Bezprostredný
  • Zdvorilý
Unsplash.com/Joanna Nix

Hovorí vám to niečo? Nie je nám to až také cudzie, ako to pôsobí, keď je to takto odborne napísané. Každý z týchto spôsobov, sa spája so špecifickým spôsobom správania sa a práve štýl, akým niekto flirtuje prezrádza o ňom jeho motiváciu, prečo vôbec koketuje.

Prv, než vám o tom prezradíme viac, vám krátko opíšeme, ako výskum na túto tému vyzeral. Účastníkmi výskumu boli ľudia, ktorí sa predtým nepoznali a ich úlohou bolo komunikovať s neznámym človekom po dobu 10 minút. Sedeli v útulnej miestnosti, v kreslách, a mali k dispozícii niekoľko kartičiek s otázkami, ktoré tomu druhému mohli položiť, aby ho lepšie spoznali a aby rozhovor neviazol.

Každá osoba si poznačila, ako je jej ten druhý sympatický a počas celého rozhovoru sa pozorovatelia, schovaní za sklom v druhej miestnosti, snažili rozlúštiť reč tela oboch účastníkov. Medzi klasické prejavy obranného, či skôr hanblivého správania patrilo hranie sa s objektmi, prekríženie nôh, prikyvovanie či mierne zhrbenie sa smerom dopredu.

Ženy, ktoré používali bezprostredný typ flirtovania sa častejšie smiali a usmievali, sústredili sa na to, čo im ten druhý hovorí, boli otvorené a prezradili o sebe aj osobnejšie informácie. Okrem toho boli zhovievavejšie a viac sa snažili, aby rozhovor neustával.

Unsplash.com/Soroush Karimi

Muži, ktorí koketovali tradičným spôsobom, väčšinou sedeli v otvorenej pozícii a naklonení dopredu. Naopak, ženy sa správali nenápadnejšie, ako tie, ktoré využívali bezprostredný typ. Menej sa odhaľovali, no častejšie ukazovali zápästia a otvorené dlane.

Najzjavnejší spôsob flirtovania bol podľa Dr. Halla ten zdvorilý, čo nie je až také prekvapujúce. Zdvorilosť a dodržiavanie istých konvencií predsa ľahko odhalí ktokoľvek. Fyzické vzdialenosti sú v tomto prípade väčšie, nechýba opieranie sa o stoličku či kreslo, prípadne prekríženie nôh u dám. Mnohí ho používajú aj na začiatok, keď druhú osobu ešte dosť nepoznajú. Je zaujímavé, že zdvorilé koketovanie je príťažlivé, a to najmä pre ženy.

unsplash.com

Tí, ktorí využívali fyzický spôsob, to mali v danej situácii o čosi náročnejšie, keďže sedeli a medzi nimi a tým druhým, bol konferenčný stolík. Tým pádom nemohli prejaviť svoj záujem do takej miery, do akej by možno chceli. Ich prirodzené prostredie je totiž nočný klub alebo párty a preto sa nie je čo čudovať, že v oficiálnejších situáciách mali ťažkosti.

Záver, ktorým Dr. Hall zhrnul svoj výskum, je asi najzaujímavejší. Ľahko zistíme, kto s kým flirtuje, keď sme v roli pozorovateľa a nerobí nám problém ani prísť na to, že o nás niekto nemá záujem. Ťažkosti nám robí, keď máme prísť na to, či o nás niekto záujem má, a to aj preto, že každý z nás využíva iný spôsob flirtu a nie všetky sú také zjavné. Je predsa milión spôsobov, ako dať niekomu najavo, že je nám sympatický.

Unsplash.com/Vinicius Wiesehofer

Pozri aj: 5 dôvodov, pre ktoré je randenie pre inteligentných ľudí väčšinou hotovou katastrofou

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov