Aký máte pocit, keď na Instagrame či Facebooku natrafíte na fotografiu známej vo fitness centre? Máte túžbu tiež začať cvičiť alebo vás chytá depresia z vlastnej hmotnosti?

Bohužiaľ, kult tela ešte stále vládne sociálnym sieťam. Prevládajúci trend nás snaží presvedčiť o tom, že len krásni, mladí a úplne dokonalí ľudia majú miesto pod slnkom. Našťastie sa čoraz viac začína prebúdzať k životu trend tzv. body positivity (pozitívny vzťah k vlastnému telu), no ten je len malou kvapkou v oceáne. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí pravidelne ovlažujú svojich priateľov nastajlovanými fotografiami vo fitnescentre,  zbystrite pozornosť. Svoje virtuálne okolie ovplyvňujete oveľa viac, než si myslíte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumníci z dvoch univerzít, Texaskej štátnej univerzity a Univerzity v Arizone sa spojili s cieľom preskúmať vplyv fitnes fotografií na užívateľov sociálnych sietí. Ako sa ukázalo, tento výskum nebol zbytočný. Ukázal, že ľudia na dokonalé telá na fotografiách v prevažnej väčšine reagujú dvoma spôsobmi.

Do prvej skupiny by sme mohli zaradiť ľudí, ktorým pohľad na vyšportované postavy spôsobuje depresiu. Začnú sa prehnane zaoberať svojím vlastným telom, skúmať na sebe každý gram tuku a začnú sa porovnávať.

Začneme byť na seba až príliš kritickí

Photo by Anthony Tran on Unsplash

Nemalú úlohu v tom zohráva aj prostredie. Podľa profesorky psychológie Tricie Burke je to normálne. Najmä ak máme podobný sociálny status, vzdelanie či zázemie ako osoba, ktorá začala poctivo meniť svoje stravovacie návyky a všetok svoj voľný čas venuje budovaniu skvelej postavy. No ak niečomu prepadneme úplne, nie je to pre nás práve to najlepšie. Začneme sa na seba pozerať kritickým pohľadom, pričom stále nebudeme spokojní s dosiahnutým výsledkom.

Môžeme ostatných motivovať

Photo by bruce mars on Unsplash

Každá minca má však dve strany. Aj zverejňovanie fitness fotografií na internete môže mať na naše okolie pozitívny vplyv. Niekoho môžu totiž naštartovať k zmene. Takýmito fotografiami môžeme niekomu dokázať, že vždy sa dá vyhrať nad vlastnou lenivosťou, a to najmä v prípade, ak je vám daná osoba niečím blízka.

Ak ste napríklad mamičkou troch detí, ktorá si nevie nájsť čas sama na seba, určite vás nakopne, ak uvidíte, že iná mamička, ktorá pochádza z podobného prostredia ako vy, to dokázala. Aj v škole sa predsa každý z nás (alebo sa o to pokúšali naši rodičia) porovnával s najlepším žiakom, nie s tým najhorším. Pozitívna motivácia môže byť skvelým prostriedkom, ktorý nám môže pomôcť urobiť zmenu, ktorej sa tak bojíme.

Ak však budeme neustále na sociálne siete vešať fotografie, ktoré svedčia o našej dokonalosti, čoskoro tým začneme liezť na nervy väčšine našich priateľov. Buďme sami sebou. Je to tá najlepšia cesta, ako skutočne zapôsobiť.

Pozri aj: „Ako 8-ročná som si zaťahovala opasok, až som mala odreniny.“ Mladá, iba 17-ročná Valentína ešte stále trpí anorexiou, no napriek tomu rozbieha celoslovenský projekt Chuť žiť

psychcentral
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov