Foto: https://www.yourtango.com/2020336527/what-causes-deja-vu-theories-explaining-why-it-happens

Dodnes je z veľkej časti záhadou.

Pojmom déjà vu označujeme zvláštnu situáciu, kedy máme intenzívny pocit, že daný okamih sme už niekedy zažili. Ak trvá dlhšie, dokážeme dokonca “predpovedať”, čo sa o chvíľu stane, alebo čo niekto povie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujíma aj vás, ako tento zvláštny jav vzniká? Portál Your Tango popísal 4 možné vysvetlenia. 

#1 Prežívate niečo, čo vám je povedomé

Pocit déjà vu môžete zažiť napríklad vtedy, keď si myslíte, že niečo alebo niekoho ste už voľakedy videli, no nedokážete si spomenúť, kde a kedy to bolo – napríklad keď narazíte na niekoho, kto vám je známy, no neviete si vybaviť, kde ste ho už videli. Niečo podobné sa vám však môže stať aj s konkrétnou situáciou, nielen s človekom. Ak ste už niekedy niečo podobné zažili, môže sa vám zdať, že prežívate déjà vu, aj keď to tak nemusí byť. 

#2 Situáciu poznáte zo sna

Niečo podobné sa vám môže stať aj v prípade, ak vám daná situácia pripomína nejaký sen, ktorý sa vám niekedy sníval. Vôbec si na neho vedome nemusíte pamätať, no v konkrétnej situácii, v ktorej sa ocitnete, sa k nemu vaše podvedomie vráti, a vám sa bude zdať, že toto ste už niekedy zažili. 

Photo by Spencer Selover from Pexels

#3 Amygdala ako záchranca situácie

Amygdala je časťou mozgu, ktorá často zachraňuje situáciu. Je totiž zodpovedná za naše emocionálne odozvy a zakročí vždy, keď sa dostaneme do stresujúcej situácie. Tak napríklad, keď sa bojíte pavúkov, vaša amygdala zasiahne hneď, ako nejakého uvidíte. Alebo počas pádu – amygdala zachytí v stotine sekundy vašu paniku, a počas pádu bude váš mozog “nefunkčný”, pretože ho preventívne ako keby “zamrazí”. Niečo podobné sa môže diať napríklad aj vtedy, keď sa ocitnete na nejakom cudzom mieste. Váš mozog sa ocitne v strese, a aby to amygdala zachránila, vyšle mu falošný signál, že ste tu už niekedy boli, aby ste sa upokojili. 

#4 Oneskorené vnímanie

Toto je vysvetlenie, ktoré je najčastejšie. Ide v ňom o to, že keď zažívame déjà vu, ide vlastne len o oneskorenú reakciu nášho mozgu na to, čo vnímame. V praxi to veľmi zjednodušene povedané znamená to, že zmyslami síce už dané miesto vnímate, no mozog to ešte nespracoval. Tento signál k vám vyšle, až keď ho spracuje, no keďže ste už zmyslami tento moment zaregistrovali, zdá sa vám, že ste ho už zažili. Ide o nepozorovateľný rozdiel tisícin sekundy, no v našej mysli a v našom vnímaní dokáže spraviť obrovský rozdiel. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov