Bez ohľadu na to, o čo sa vo svojom snažíte, kľúčové je to, aký zanecháte prvý dojem.

Či už ide o váš prvý deň v novej práci, v novej škole, náhodné stretnutie či prvé rande, jednou z najdôležitejších vecí je to, aký spravíte prvý dojem. Práve ten totiž výrazne ovplyvňuje to, či si vás ľudia obľúbia alebo nie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Robin Dreeke je bývalý riaditeľ jedného z programov FBI, ktorý sa zameriaval na analýzu ľudského správania. Skúsenosti v FBI a 27-ročná prax priviedli Robina k tomu, že napísal svoju vlastnú knihu. Ľuďom v nej radí, ako sa správať, aby si vás ľudia obľúbili.

Vyberáme z nej pre vás týchto 6 skvelých tipov.

#1 Nesúďte myšlienky a názory iných ľudí

Žijeme v dobe, kedy je niekým súdený každý z nás – okamžite, “na počkanie” a veľakrát aj neprávom. Robin Dreek je však presvedčený o tom, že ak chcete na ľudí zapôsobiť, tejto vlastnosti sa musíte okamžite zbaviť.

Hovorí: “Ľudia nechcú byť súdení. Nechcú, aby ste posudzovali, analyzovali či hodnotili ich myšlienky.” Preto to nerobte. Samozrejme to neznamená, že musíte so všetkým súhlasiť. Svoje moralizovanie či poúčanie si však určite nechajte pre seba. Radšej sa pokúste ľudí, ich správanie a ich motívy pochopiť.

#2 Pochovajte svoje ego

Takmer každý z nás sa viac či menej často rád predvedie a poukáže na svoje vedomosti, zručnosti či úspechy. Pravdou však je, že ľudia vystatovanie naozaj nemajú radi.

Robin hovorí: “Poukazovanie na veľkosť svojho mozgu či ega je skutočným zabijakom nálady. Ak to budete robiť, ľudia vás budú považovať za arogantného a konfrontačného. Začnite vedome ignorovať svoju túžby byť viac, než ostatní. Nevyvyšujte sa a nepoúčajte.”

pexels.com

#3 Buďte dobrým poslucháčom

Je prirodzené, že ak niekomu niečo hovoríte, myslíte si, že je to zaujímavé. To isté si myslí aj človek, ktorý s vami práve hovorí. Predpokladá, že to, o čom vám rozpráva, vás zaujíma a očakáva, že vy ho budete aktívne počúvať.

Robin Dreek poukazuje na jednu veľkú chybu, ktorú robíme. Hovorí o tom, že väčšina z nás pri počúvaní toho druhého v skutočnosti buď vôbec nepočúva, alebo prípadne počúva, no zároveň už premýšľa nad tým, akou svojou príhodou či skúsenosťou môže dané informácie doplniť. Ľudia tak len čakajú, kým druhý stíchne a oni dostanú príležitosť rozpovedať svoj príbeh. Nerobte túto chybu. Počúvajte aktívne a buďte zvedaví.

#4 Nebojte sa klásť náročné otázky

Mnohí ľudia si myslia, že small talk o počasí či o jedle je skvelým spôsobom, ako niekoho zaujať. Robin však radí “Nebojte sa klásť tie najnáročnejšie otázky. Pomôžu vám odhaliť tie najväčšie vášne a túžby ľudí, ktorých túžite spoznať.”

Samozrejme, nie je to vždy jednoduché, ale Robin je presvedčený o tom, že práve toto je tá správna cesta k tomu, aby si vás ľudia obľúbili. Nebojte sa preto pri prvom stretnutí načrieť ani do tém ako napríklad filozofia či umenie.

pexels.com

#5 Povedzte, že o chvíľu odchádzate

Áno, čítate dobre. Podľa Robina ide o tzv. milosrdnú lož, ktorou môžete získať hneď 2 veci. Jednak tým, že sa nezdržíte dlho budete pôsobiť “zaujímavejšie”, a za ďalšie, ľudia sa pri vás budú cítiť uvoľnenejšie.

Robin totiž vysvetľuje, že ak niekoho vidíme po prvýkrát, väčšinou nás podvedome zaujímajú 3 veci: kto ten človek je, čo od nás chce a kedy odíde. Ak teda poviete, že o chvíľu odchádzate, ľudia sa pri vás budú cítiť oveľa uvoľnenejšie a šance, že si vás obľúbia, výrazne porastú.

#6 Nezanedbávajte reč tela

Áno, o reči tela sa toho už napísalo naozaj veľa. Je to však preto, že podceniť ju sa naozaj neoplatí a veľakrát má podstatne väčší význam, než jej pripisujeme.

Človeku totiž môžete hovoriť čokoľvek a slovami i tónom hlasu pritom predstierať, že ste pokojní, no ak sa vyhýbate očnému kontaktu a na stoličke sedíte ako prikovaní, neuverí vám ani slovo. A ľudia predsa klamárov radi nemajú.

Pozri aj: 7 chýb v reči tela, ktoré vám dokážu absolútne zničiť život

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov