Foto: Image by Sammy-Sander from Pixabay

Emocionálna prázdnota či emocionálne vyprahnutie nie je ničím príjemným.

Tento duševný stav by sme mohli charakterizovať ako nejaký obranný mechanizmus organizmu. Dochádza k nemu totiž vtedy, keď s niečím dlhodobo bojujete, avšak nepozorujete žiadne náznaky zlepšenia či progresu. Smútok či depresívne pocity tak vystrieda prázdnota.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Minds Journal popísal 10 príznakov, podľa ktorých zistíte, že s ňou bojujete aj vy. 

#1 Ste neschopný navonok prejaviť akékoľvek emócie — ako pozitívne, tak aj negatívne. Nič vás už napríklad nedokáže rozplakať, ale rovnako ani nedokážete prejaviť radosť či lásku. 

#2 Veľkú časť dňa venujete činnostiam “znecitlivujúcim” myseľ, ako napr. sledovaniu televízie, hraniu sa s telefónom a pod. Síce z nich nemáte žiadne potešenie, ale nemáte motiváciu na nič iné.

#3 Cítite sa byť doslova odpojený od svojho vlastného tela. Neustále ste unavený a prestávate vnímať signály ako napr. hlad, smäd, ospalosť a podobne. 

#4 Nijakým spôsobom už nereagujete ani na situácie, ktoré vo vás predtým vyvolávali nejakú emočnú reakciu — ako napr. pri sledovaní smutného filmu, prijímaní určitých správ a pod. 

pixabay.com

#5 Cítite sa už ako akýsi externý a pasívny pozorovateľ svojho vlastného života. S ničím už nedokážete bojovať a na nič nie ste schopný reagovať. 

#6 Každý jeden deň fungujete v režime autopilota. Len automaticky robíte to, čo robiť musíte a idete tam, kam musíte. 

#7 Vaše najmilovanejšie spomienky vám už pripadajú ako spomienky niekoho iného. Dokonca už ani nemáte radi veci, ktoré ste predtým zbožňovali. 

#8 Už sa prakticky vôbec nestretávate so svojimi priateľmi ani so svojou rodinou. Tí sa neustále pýtajú, čo sa to s vami deje, tak sa im radšej vyhýbate. 

#9 Čoraz menej sa spoznávate a začínate mať pocit, že zo zrkadla na vás hľadí úplne cudzia osoba. Stratili ste spojenie so všetkými svojimi záujmami, vášňami i snami. 

#10 Cítite akoby pretrvávajúci pocit nudy, avšak nemáte silu pustiť sa do žiadnych aktivít, ktorými by ste ju porazili. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov