Foto: John Hopkins University

Ako dlho vám potrvá nájsť na tomto obrázku písmeno “T”?

Ako rýchle na tomto obrázku dokážete nájsť písmeno “T”? Ide totižto o zaujímavý výskum, ktorý bol realizovaný vedeckými výskumnými pracovníkmi na John Hopkins University. Tým sa podarilo prísť na zaujímavé zistenia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Pozrime sa ale najprv na samotný test, ktorý publikoval portál The Minds Journal. Koľko sekúnd vám potrvá nájsť písmeno “T”? Dáme vám predtým jednu nápovedu — hľadaný objekt nie je červenej farby. 

John Hopkins University

Podarilo sa vám nájsť písmeno skôr ako za 10 sekúnd? Ak áno, máme pre vás skvelú správu — máte jednu výnimočnú schopnosť, ktorou je selektívne vnímanie. Ak sa vám to podarilo, tento test zrejme považujete za veľmi jednoduchý, sú ale ľudia, ktorý T-čko hľadali dlhé sekundy, ak nie minúty. Ako je to možné?

Tento test vytvoril tím vedcov z John Hopkins University. Na základe neho sa im podarilo dokázať, že ak ľudia vedia, na čo sa nesústrediť, istej skupine ľudí to značne urýchli hľadanie. Sú to presne ľudia s vynikajúcou selektívnou pozornosť, čo je vysoko vyžadované v niektorých zamestnaniach (napr. kontrolóri batožiny na letiskách, radiológovia a pod.).

Väčšine ľudí ale táto informácia nepomôže — práve naopak, nakoľko ich čas hľadania písmena T bol kvôli nej ešte dlhší a rýchlejšie ho našli, ak neboli touto informáciou zaťažení.

Ako ste v tomto teste obstáli vy? 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov