Foto: pixabay.com

Určite sa oplatí nájsť si na ňu čas.

Zrejme ste sa už dočítali o viacerých činnostiach, ktoré dokážu pomôcť pri zmierňovaní depresie. Máme pre vás ale ďalší skvelý tip, na ktorý síce možno budete musieť vynaložiť viac úsilia, avšak výsledný efekt bude stáť za to. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa podarilo dokázať, že táto činnosť posilňuje neurotransmitery poškodené depresiou. Viac o tom napísal portál Spring

V zdravom tele zdravý duch

V tomto prípade sa to potvrdilo absolútne doslovne. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že intenzívne fyzické cvičenie zvyšuje hladinu dvoch neurotransmiterov, ktoré sa spájajú s depresiou. 

Konkrétne ide o kyselinu gama-aminomaslovú (GABA) a glutamát, ktorých nedostatok môže viesť nielen k depresii, ale aj k iným neuropsychiatrickým poruchám. 

Hlavný autor štúdie, profesor Richard Maddock, sa vyjadril nasledovne: “Depresia je často charakterizovaná vyčerpaním glutamátu a GABA, ktorých hladina sa ale po obnove duševného zdravia vráti do normálu. Naša štúdia ale ukázala, že cvičenie aktivuje metabolickú dráhu, ktorá tieto neurotransmitery dopĺňa.”

Fyzická aktivita je pre mozog náročnejšia ako šach

Aby vedci svoje predpoklady potvrdili, respondentov rozdelili do dvoch skupín. Jedna cvičila istý čas na stacionárnom bicykli, druhá nerobila nič. 

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí bicyklovali, mali po tréningu vyššiu hladinu glutamátu i GABA než ľudia, ktorí necvičili. 

pixabay.com

Čo je ale možno ešte zaujímavejšie je to, že keď cvičíme, mozog využíva enormné množstvo energie. Bližšie to vysvetľuje profesor Maddock: “Z metabolického hľadiska je intenzívne cvičenie tou najnáročnejšou činnosťou, akú môže mozog vykonávať. Je to preň dokonca oveľa náročnejšie, ako počítanie ťažkých príkladov či hranie šachu a nikto nevie, čo sa so všetkou tou energiou deje. Dnes už ale vidíme, že časť z nej sa využíva na produkovanie istých neurotransmiterov.”

Po cvičení sme unavení aj mentálne

Stalo sa vám už niekedy, že po náročnom tréningu sa vám chcelo náhle spať alebo ste boli extrémne unavení? Drvivá väčšina ľudí to pripisuje fyzickej únave a tomu, že svaly boli ochudobnené o molekuly kyslíka a energiu.

Pravda je však taká, že úlohu zohráva aj to, že mozog jednoducho po tréningu dosiahol svoj limit — ako napríklad po niekoľkohodinovom učení sa na skúšku. 

Za pokus to určite stojí

Ak vás teda trápi či už diagnostikovaná depresia alebo len máte podozrenie, že ňou možno trpíte, aj keď je to náročné, skúste si nejaký čas počas dňa vyčleniť aj na nejakú pohybovú aktivitu. 

Už za veľmi krátky čas môžete byť veľmi príjemne prekvapení, aké to má účinky. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov