Foto: pixabay.com

Pre zdravie vášho mozgu by ste sa mu mali oblúkom vyhýbať.

V našej spoločnosti je bežné hovoriť, že jeden “zdravotný pohárik” alkoholu denne určite nie je na škodu — právne naopak — je vraj dobrý na zdravie. Je to ale naozaj tak? Existuje vôbec nejaká “zdravá miera”? A čo vlastne robí s naším mozgom pravidelná, aj keď minimálna konzumácia alkoholu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na to sa bližšie pozrela aj štúdia, ktorú publikoval portál Spring. Tá ale vyvracia benefity spomínaného “zdravotného pohárika” a hovorí o tom, že aj keď si denne doprajete čo i len jednu dávku akéhokoľvek alkoholického nápoja (napríklad pohárik tvrdého či pohár vína), váš mozog sa začne zmršťovať. 

Predčasné starnutie mozgu

Tejto rozsiahlej štúdii sa podarilo dokázať, že toto scvrkávanie je viditeľné aj pri už spomínanom jednom poháriku denne. 

Ak si ich za deň doprajete pravidelne 2, váš mozog doslova zostarne o 2 roky. Ak sú tieto poháriky 3, zostarne až o 3,5 roka a v prípade, že niekto si ich denne dopraje až 4, jeho mozog zostarne až o neuveriteľných 10 rokov. 

pixabay.com

Je “zdravotný pohárik” mýtus?

Ako je to teda s tvrdením, že pohár vína či pohárik tvrdého denne nám neuškodí — naopak — pomôže? Zdá sa, že to nie je celkom pravda. 

Upozorňuje na to aj spoluautor štúdie, Henry Kranzler, ktorý hovorí, že ich zistenia sú v rozpore s bežnými usmerneniami o limitoch bezpečného pitia. 

Vzorku respendotov pritom mali vedci naozaj veľkú, nakoľko išlo až o 36 000 ľudí. 

Ako je to s nárazovým pitím?

Možno ste si práve položili otázku, ako je to teda s nárazovým pitím, ktoré je u mnohých ľudí obľúbeným predovšetkým cez víkendy. 

Aj vedci sa zamysleli nad tým, či je rozdiel v tom, ak si dá človek napr. pohárik tvrdého denne, alebo po celý týždeň nepije, a potom si dá v piatok tých pohárikov 7. 

Na túto otázku odpovedal hlavný autor štúdie, Dr. Gideon Nave: “Naša štúdia bola zameraná na priemernú spotrebu, avšak táto otázka zaujala aj nás. Existujú isté dôkazy naznačujúce, že nárazové pitie je pre mozog ešte horšie, avšak bližšie sme sa tým ešte nezaoberali.” 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov