Foto: Photo by Dids from Pexels

Je to jednoduchšie, než sa môže zdať.

Niet pochýb, že depresia patrí medzi tie najhoršie psychické ochorenia. Z človeka dokáže doslova vysať život, a opäť nad ním získať kontrolu môže byť poriadne náročné. Počuli ste už však o niečom takom ako pozitívna psychológia? Nasledovný výskum, ktorý publikoval portál Spring totiž dokázal, že nasledovných 8 cvičení dokáže depresiu veľmi výrazne zredukovať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom, ktorí tento výskum realizovali, sa totiž podarilo dokázať, že sústredenie sa na pozitívne emócie nám pomáha bojovať so stresom. Dokázať sa však podarilo aj to, že u repondentov, ktorí začali robiť týchto 8 jednoduchých vecí, už v priebehu 6 týždňov klesla miera úzkosti i depresie.

Čo bolo teda úlohou ľudí? Počas spomínanej doby 6 týždňov sa mali venovať nasledovným činnostiam:

  1. Každý deň nejakým spôsobom prejaviť láskavosť a pozorovať, aký obrovský vplyv to má na zvýšenie pozitívnych emócií. 
  2. Na každý deň si stanoviť aspoň jeden cieľ (aj keď by mal byť akokoľvek jednoduchý) a spraviť všetko pre jeho dosiahnutie.
  3. Každú dobrú a pozitívnu vec si zapísať do denníka, alebo sa o ňu s niekým podeliť. 
  4. Každý deň si takto zaznamenať aspoň jednu pozitívnu udalosť. 
  5. Praktizovať mindfulness.
  6. Každý deň si zapísať aspoň jednu svoju pozitívnu vlastnosť. 
  7. Identifikovať každodenné stresory a pretvoriť ich na niečo pozitívne. 
  8. Viesť si denník vďačnosti.
Photo by Renan Lima from Pexels

Ako teda môžete vidieť, nejde o nič extra náročné – ani časovo, ani nijak inak. Tieto zdanlivé maličkosti však dokážu skutočné zázraky. 

Ako uvádza autorka štúdie, profesorka Judith Moskowitz: “Ľudia, ktorá si osvojili tieto zručnosti, na sebe pozorovali zmiernenie depresie, úzkosti, zlepšenie fyzického zdravia, a tiež posilnený pocit šťastia či ďalších pozitívnych emócií.”

Čo sa týka zlepšenia stavov depresie, respondenti zaznamenali zlepšenie o 7 %, pri úzkosti to bolo 9 %. Ide teda o skvelú doplnkovú liečbu – u ľudí s úzkosťou či depresiou môže byť totiž aj takýto, na prvý pohľad malý rozdiel, priepastný. 

Okrem toho to však samozrejme neznamená, že spomínaným činnostiam by sa mali venovať len ľudia s depresiou a úzkosťami, vplyv pozitívnej psychológie na sebe môže vyskúšať naozaj každý. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov