Foto: pexels.com

Jej výsledky mnohých potešia.

Predčasné vypadávanie vlasov je pre mnohých mužov veľmi citlivou témou. Myslia si totiž, že úbytok vlasov ich robí menej atraktívnymi či menej mužnými. Na tieto predsudky však môžete navždy zabudnúť – nasledovný výskum potvrdil, že opak je pravdou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Autorom tejto štúdie je profesor Dr. Frank Muscarella z Barry University. Tomu sa podarilo dokázať, že holohlaví muži sú v porovnaní s ostatnými mužmi v spoločnosti vnímaní ako dominantnejší. Je síce pravdou, že muži s vlasmi sú vo všeobecnosti vnímaní ako viac atraktívni, no holohlaví muži sú zas vnímaní ako tí s vyšším sociálnym postavením. 

Súčasťou výskumu bolo hodnotenie fotografií rôznych mužov. Partcipanti mali hodnotiť to, nakoľko ich považujú za príťažlivých, agresívnych, pokojných, zrelých a podobne. Jedna skupina porovnávala mužov s vlasmi, pričom druhej boli ukázané fotografie tých istých mužov – avšak s digitálne odstránenými vlasmi.

Photo by malcolm garret from Pexels

A výsledok? Tak ten prekvapil naozaj mnohých. Ukázalo sa totiž, že holohlaví muži boli hodnotení ako čestnejší, inteligentnejší a mužskejší. Tento výsledok bol podporený aj výskumom psychológa Alberta E. Mannesa z Pensylvánskej univerzity, ktorý dokázal, že ľudia vnímajú holohlavých mužov naozaj ako silnejších, dominantnejších a úspešnejších. 

Aby toho nebolo málo, vedci z univerzity v Sársku analyzovali zozbierané dáta, kde mali k dispozícii názory až 20 000 ľudí. Výsledky ukázali, že mužov bez vlasov síce veľakrát považujeme za starších, no zároveň aj za múdrejších a inteligentnejších. 

Súhlasíte v výsledkami týchto štúdií?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov