Vedeli by ste si predstaviť život bez internetu a techniky? V dnešnej dobe by to ľavou zadnou zvládol už len málokto. Našťastie, väčšina ľudí si aspoň uvedomuje, že je dôležité, aby sme vedeli moderné technológie využívať s rozumom.

Darí sa to ale oveľa menšiemu počtu ľudí. Možno je to tým, že na dobré sa ľahko zvyká a možno tým, že napriek všetkému, čo nám dnešný svet ponúka, sme čoraz viac unudení. Alebo inak, nevieme, čo s časom, sme pohodlnejší a menej odlišujeme reálny svet od toho virtuálneho. Určite ste si už aj vy niekedy povedali, že potrebujete obmedziť čas s mobilom v ruke či za obrazovkou počítača.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je to ľahké, to všetci vieme, a preto vám ponúkame týchto 5 účinných spôsobov, ako na to:

Odstráňte rozptýlenie

Koľkokrát sa prihlásime na sociálne siete, aby sme odpísali priateľom a po chvíli sa pristihneme, že zabíjame čas prezeraním si nepodstatných vecí? Presne o tom to je – dôležitými sú rodina, priatelia a práca, ak vám chodia upozornenia aj na milión ďalších vecí alebo od ľudí, ktorých poznáte len letmo, nedivte sa, že potom vám internet doslova požiera čas.

Snažte sa vyhýbať odbočkám typu „Toto je zaujímavé/nové…,“ lebo miesto toho, aby ste sa venovali tomu podstatnému, nakoniec neurobíte nič poriadne. Keď budete najbližšie čakať na to, kým vám niekto odpíše, vykašlite sa na videá či Instagram a radšej porozmýšľajte nad tým, čo s daným človekom riešite.

Unsplash.com/Fazrad Nazifi

Vždy poznajte ‚Prečo‘

Keď vezmete do ruky smartfón alebo si zapnete tablet, vždy majte na mysli zámer, prečo to robíte. A nie, robiť to „len tak“ nie je dobrý dôvod, to nie je žiaden dôvod. Rovnako ani situácie, kedy ste online preto, aby ste zahnali úzkosť, samotu, nudu alebo si „odbehli“ od problémov. Moderné technológie vám majú pomáhať a nie zakrývať vaše problémy.

Oddeľte prácu a zábavu

Ak sedíte celý deň za počítačom v práci, mali by ste si dať pozor, aby ste si nevytvorili návyk sedieť za počítačom stále. Rozhodne si nenoste prácu domov a naučte sa s odchodom z práce zo seba vyzliecť aj pracovné povinnosti. Možno si poviete, že rozdelenie času s „digi-detoxom“ až tak nesúvisí, no nie je to pravda. Zvykli sme si na multifunkčnosť vecí a pritom si neuvedomujeme, čo všetko podmieňuje. Zabudnite na to, riešiť pracovné či nedôležité veci do školy, keď máte čas na voľno.

Unsplash.com/Kevin

Zaneprázdnenosť nie je ‚IN‘

Aj keď sa to navonok javí inak, byť v jednom kuse v strese a zavalený riešením problémov nie je nič príjemné, skôr je to vyčerpávajúce. Často si myslíme, že je fajn mať množstvo správ a mailov, na ktoré potrebujeme odpovedať, no je to len diktát dnešnej doby.

Žiť hekticky a zaneprázdnene je síce zdanlivo moderné, no odvádza vás to od toho, aby ste riešili to, čo je pre vás v živote naozaj podstatné. A to je práve to. Miesto toho, aby ste sa venovali práci na sebe či ľuďom okolo, budujete imaginárny obraz o vás, ktorý sa raz rozplynie ako para. Cez správy riešte preto len to, čo je naozaj nevyhnutné.

Pôst

Niekedy je fajn zaujať razantný postoj. Vyčleňte si jeden deň v týždni, ktorý strávite úplne bez technológií. Nehovorte, že sa to nedá. Všetko sa dá, len treba chcieť a chcieť budete vtedy, keď budete vedieť, prečo je to dobré. To zistíte až časom, no napriek tomu sa do toho pustite.

Zo začiatku vám to možno príde zaťažko, no časom zistíte, že byť bez moderných technológií je osviežujúce. Tento deň je skvelou príležitosťou na to, aby ste vyskúšali niečo nové alebo sa pustili do niečoho, čo už dlho odkladáte, lebo ste na to nikdy nemali čas.

Unsplash.com/Rachael Gorjestani

Malá inšpirácia na záver: Dajte si pozor, aby sa vám nestalo, že najbližšie, keď zdvihnete oči od mobilu či počítača, budete starí, osamelí a so životom, ktorý vám utiekol pomedzi prsty. Život je totiž niečo viac, než len virtuálna realita – je omnoho krajší a bohatší.

Pozri aj: 7 hlavných dôvodov, pre ktoré šťastné páry nevešajú svoj vzťah na sociálne siete

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov