Tieto veci pozná každý, kto mal až príliš starostlivých rodičov.

Aké to bolo mať až príliš starostlivých rodičov? Rodičov, ktorý vám v takmer nijakej veci neverili, nedôverovali vám, že niečo dokážete zvládnuť aj sami, chceli vedieť každú podrobnosť o vašom živote, neustále za vás riešili veci, pretože vás považovali za neschopných, prípadne od vás vyžadovali úplnú dokonalosť? No, zrejme to nebolo nič moc. A niektoré z tých vecí môžu pokračovať aj v dospelosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako sa teda správajú ľudia, ktorí mali až príliš starostlivých rodičov?

#1 Neznášajú, keď sa ich niekto snaží kontrolovať

Už od mala ich rodičia neustále kontrolovali a chceli vedieť o každom – aj tom úplne najmenšom a najnepodstatnejšom detaile. A teraz, v dospelosti, to neznášajú rovnako. Nemajú radi, ak sú pod kontrolou a najradšej by si spravili všetko po svojom.

#2 Zvyčajne si prechádzajú alebo prešli divokým obdobím

Je to paradox, ale práve tí, ktorí mali tých až prehnane starostlivých rodičov, ktorí im neustále dýchali na krk, si vždy prechádzajú – alebo si prešli, divokým obdobím. Obdobím rebelstva plného tých najšialenejších a najnebezpečnejších vecí, ktoré sa veľakrát mohli skončiť aj katastrofou.

#3 Stávajú sa z nich perfekcionisti

A toto neustále kontrolovanie a takmer až „organizovanie života“ má aj druhú stránku. Keďže už od mala mali všetko takmer nalinkované, mohlo sa stať, že sa niečo na nich nalepilo a aj oni sa v dospelosti stávajú perfekcionistami.

unsplash.com

#4 Aj oni majú tendenciu stáť sa takými rodičmi

Nemusí to byť samozrejme pravidlo, ale v niektorých prípadoch platí, že jablko nepadá ďaleko od stromu. Takže, je veľká pravdepodobnosť, že keď sa oni sami stanú rodičmi, budú takí istí.

#5 Alebo opačná možnosť, budú sa tomu chcieť čo najviac vyvarovať

Nastať môže aj druhá situácia. Keďže vedia, aké je to byť pod neustálym tlakom, neustálou kontrolou a takmer nikdy nemôcť rozprávať alebo riešiť si veci sám za seba, oni sa v dospelosti budú snažiť, aby ich deti mali predsa len trochu voľnejšiu ruku.

#6 Niekedy majú problém komunikovať s ostatnými

Keďže v detstve za nich rodičia všetko riešili a takmer nikdy nemuseli pohnúť ani prstom, tento zlozvyk môže pretrvávať až do dospelosti a výsledkom potom môže byť strach a úzkosť pri komunikácii s ostatnými.

#7 To, čo v detstve potláčali, sa v dospelosti prejaví

Kým pred rodičmi museli strúhať dobrotu a často si toho nemohli veľa dovoliť, zdá sa, že v dospelosti sa to všetko zmení. Všetky tie vlastnosti, ktoré sa v detstve potláčali, teraz akoby znovu vyplávali na povrch. A čím prísnejší rodičia boli, tým je to horšie.

#8 Aj v dospelosti sa snažia byť perfektní

Na deti s takýmito rodičmi boli kladené obrovské požiadavky. Jednoducho museli byť vždy perfektní, dokonalí a vo všetkom najlepší. A v dospelosti je potom naozaj ťažké odnaučiť sa, že nič ako dokonalosť neexistuje.

#9 Budú obrnení voči nepríjemným otázkam

Kde si bol, čo si robil, s kým si tam bol, čo ste robili, čo ste jedli, z čoho bol postavený dom, v ktorom ste boli a mnoho ďalších nepríjemných otázok počúvali takmer na dennom poriadku. Možno aj preto si voči nim dokázali vybudovať určitú formu opevnenia a už ich nič len tak nerozhodí.

#10 Aj v dospelosti rozmýšľajú o tom, čo by si ich rodičia mysleli o ich terajších rozhodnutiach

Aj keď sa už môžu rozhodovať podľa seba a robiť to, čo chcú, nemôžu prestať myslieť na to, čo by asi tak povedali ich rodičia, ak by ich teraz videli.

#11 Sú disciplinovaní

Na druhej strane, tvrdý a takmer vojenský režim, ktorý ich rodičia nastavili, sa prejaví aj v dospelosti – niekedy v dobrom, inokedy v zlom. Tak či onak, stále budú disciplinovaní a keď nejakú vec začnú, nie je možné, aby ju nedokončili.

unsplash.com

Pozri aj: Následky na celý život. Týmto 7 problémom musia čeliť ľudia, ktorí vyrastali s rodičom alkoholikom

thoughtcataog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov