Photo by christopher lemercier on Unsplash

Veľmi často sa hovorí, že depresia nemá tvár.

Je to práve preto, že ľudia, ktorí ňou trpia, ju dokážu veľmi dobre skrývať. Ich deň vyzerá potom často tak, že zatiaľ čo v spoločnosti sa dokážu usmievať a normálne interagovať s inými, doma sa následne pod vplyvom svojich vlastných myšlienok úplne zosypú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Depresia však má isté príznaky, ktoré sa síce skryť až tak dobre nedajú, no ľudia nevedia o tom, že ide o sprievodné príznaky práve tohto ochorenia.

Ľudia pre portál Collective prezradili, o aké konkrétne príznaky ide. 

#1 Gastrointestinálne problémy. Najčastejšie sú bolesti brucha alebo hnačky. 

#2 Zabúdanie. Je to spôsobené tým, že vaša myseľ je až príliš zaneprázdnená depresívnymi myšlienkami, a tak sa nedokáže sústrediť na nič iné. 

#3 Stratíte chuť zúčastňovať sa akýchkoľvek konverzácií. Najprv sa budete vyhýbať len vzdialenejším ľuďom, veľmi skoro sa to ale prenesie aj na okruh vašich najbližších. 

#4 Začnete prejavovať až priveľa vďaky za ohľaduplnosť či pomoc — aj ak pôjde o úplne normálne veci, ktoré ľudia bežne robia, a nie sú ničím výnimočným. 

#5 Začnete byť veľmi nerozhodný. Vôbec pritom nemusí ísť o vážne životné rozhodnutia, ale len o banality typu čo si obliecť, čo zjesť a pod. 

Photo by Dmitry Schemelev on Unsplash

#6 V istom bode vystrieda smútok úplná prázdnota. Človek tak môže pôsobiť veľmi chladne, ľahostajne, až “znecitlivene”. 

#7 Častým skrytým príznakom depresie je aj nadmerná snaha o to byť vtipný. Humorom totiž chcú zakryť svoje problémy, väčšinou to ale vedie k núteným či dokonca nemiestnym vtipom. 

#8 Veľmi častou je aj mozgová hmla, kedy máte pocit, ako by ste sa ani aktívne nezúčastňovali na svojom živote, ale boli ste len nejakým pasívnym pozorovateľom. 

#9 U ľudí, ktorí sa snažia aj napriek depresii fungovať normálne, je veľmi častý hnev a veľká nervozita. 

#10 Veľká únava. Depresia totiž výrazne ovplyvňuje aj spánkový režim. Ak človek nemá normálny a nerušený spánok niekoľko týždňov, veľmi to naňho doľahne. 

#11 Depresia sa často skrýva aj za izoláciu. Títo ľudia nechcú o svojich problémoch s nikým hovoriť, tak sa radšej izolujú. 

#12 Človek začne žiť “na hrane”. Pod vplyvom pocitu, že na ničom už nezáleží, napríklad môže minúť všetky svoje peniaze, nebezpečne šoférovať, ohrozovať svoj život a pod. 

collective
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov