Foto: pexels.com

Potrebovali by ste podporiť svoju kreativitu?

Či už sa kreatívnej činnosti venujete pracovne alebo vo voľnom čase, určite veľmi dobre viete, že múza vie byť niekedy poriadne zradná a zvyčajne na seba nechá čakať práve vtedy, keď by sme ju potrebovali úplne najviac. Sú však isté triky, ako ju podporiť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál 99designs.com priniesol zoznam skvelých cvičení, ktoré vám môžu pomôcť pri hľadaní hudobnej, výtvarnej, spisovateľskej či akejkoľvek inej múzy. 

#1 Vyskúšajte si “kreatívny časovač”

Horiace termíny niekedy vedia kreativitu úplne potlačiť, no časová tieseň môže byť niekedy, naopak, aj veľmi prospešná. Overte si to na sebe pri tomto cvičení. Je to veľmi jednoduché – nastavte si časovač na 10 minút a počas nich niečo vytvorte. Čokoľvek – skicu čohokoľvek, čo máte na očiach, krátku báseň či nejaký slogan. Je to len na vás. Ohraničený čas vám pomôže poriadne rozhýbať mozgové závity a môže spustiť prospešnú “kreatívnu vlnu”.

#2 Kvantita nad kvalitu

Áno, toto nie je dobrá stratégia pre žiadneho kreatívca. Ak ju však použijete ako cvičenie, môže zafungovať naozaj skvele. Opäť si vyčleňte nejaký časový úsek – napr. 5 či 10 minút a nakreslite počas neho napríklad 30 rôznych snehových vločiek či 30 rôznych farebných kombinácií. Váš “kreatívny sval” bude opäť prinútený pracovať a môže sa tak naštartovať. 

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

#3 Opustite priestor, v ktorom ste 

Niekedy to jednoducho skutočne nejde. Ak ste zavretí doma či v kancelárii a ani za svet vám na um neprichádza žiaden hodnotný nápad, skúste jednoducho zmeniť prostredie. Môže to znieť ako naozajstné klišé, no veľmi príjemne vás prekvapí, koľko toho takáto malá zmena dokáže. Niekedy úplne postačí krátka, hoci len 15 či 30-minútová prechádzka. 

#4 Pozrite sa na bežné predmety v novom svetle

Aj toto cvičenie vám zaberie len 5 minút, no môže byť skutočným spestrením a možno sa pri ňom i zabavíte. Opäť si nastavte časovač na 5 či 10 minút a obzrite sa okolo seba. Vyberte si nejaký predmet – napr. fľaču či kľúč, a napíšte si jeho názov na papier. Následne pod toto slovo napíšte všetky možnosti jeho využitia, a to aj také, ktoré by vám inak nenapadli ani vo sne. Tak napríklad obyčajnú spinku môžete použiť aj ako kľúčenku, náušnicu či nástroj na prepichovanie balónov – aj keď to samozrejme bežne nikto nerobí. 

99designs
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov