Čo vyrástlo z ľudí, ktorých obdivovala celá trieda? Závideli sme im bojovnosť, dravosť či odvahu vyjadriť svoj názor. Ste zvedaví, ako dopadli?

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, čo vyrástlo z vašich bývalých spolužiakov zo strednej školy, ktorých sme všetci potajme obdivovali? Chodili fajčiť na záchody, nebáli sa povedať svoj názor a známky boli asi to posledné, čo by ich trápilo. Nedávna štúdia sa zamerala práve na analýzu takýchto „týpkov,“ no jej závery vás určite prekvapia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Našli sa v každej triede. Hviezdy, ktoré sme tajne obdivovali. Väčšina dievčat bola zaľúbená do „zlých chlapcov,“ ktorí sa tvárili, akoby celý svet mali na háku. Hrali rolu lídrov triedy, randili s najatraktívnejšími dievčatami a silou-mocou na seba priťahovali pozornosť.

Jedna štúdia urobila zaujímavý experiment. Rozhodla sa monitorovať život 183 tínedžerov, pričom ich sledovala celú jednu dekádu, od 13 do 23 rokov. Vedcov zaujímalo, čo vyrastie z jedincov, ktorí už od puberty mali o svojom živote jasnú predstavu.

Logicky by sa dalo predpokladať, že práve z tejto skupiny ľudí vyrastie najviac lídrov, riaditeľov či profesií, ktoré sa jednoducho vymykajú z radu. Dopadlo to však presne naopak.

Závislosti a zlá socializácia

Photo by Greta Schölderle Møller on Unsplash

Z bývalých hviezd vyrástla banda povaľačov. Krátko po dvadsiatke sa nevedeli začleniť do spoločnosti a stal sa z nich magnet na problémy. Často sa u nich vyskytovali závislosti v podobe fajčenia, nadmerného pitia a neraz sa zaplietli do drobných kriminálnych výtržností.

Vedci pri svojom výskume stavili na variabilitu, a preto skupina analyzovaných dospievajúcich jedincov bola z rôznych etnických i náboženských skupín. Výsledky však jednoznačne poukazujú na to, že sláva na strednej vám ešte nezaručí skvelý nástup do dospelosti.

Prečo je to tak?

Photo by Ant Rozetsky on Unsplash

Práve triedne hviezdy majú najviac problémov s autoritami. I keď majú v sebe potenciál, chýba im pevná vôľa, nevedia veci dotiahnuť do konca a nevedia sa podriadiť. Neraz si myslia, že im všetko padne z čista jasna do lona, avšak v živote musíme aj niečo obetovať na to, aby sme niečo dosiahli. A to je u nich ten najväčší kameň úrazu.

Podľa profesora  Josepha P. Allena, tieto hviezdy triedy potrebujú okolo seba čoraz viac pozornosti. Sú zvyknutí, že to, čo bolo na strednej, bude pokračovať aj v dospelosti. Skúšajú však na seba upozorniť tým najnegatívnejším spôsobom. Preto neraz končia ako „hlavní hrdinovia“ rôznych zločineckých bánd, v ktorých však nemajú žiadnu budúcnosť.

Možno je preto predsa len lepšie žiť si svoj (nudný) život tínedžera, ktorý má svoje záujmy a nesnaží sa za každú cenu vytŕčať z davu, no nie?

Pozri aj: Týchto 12 viet vám môže pomôcť pochopiť, že všetko, čo sa deje, sa deje len pre naše dobro

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov