Foto: Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Na čom záleží najviac?

Ľudia, ktorí si dávajú vo svojom živote až príliš záležať na veciach, sú veľakrát označovaní za materialistov, ktorým na ničom inom nezáleží. Je to však naozaj tak? Zaujímavý pohľad na túto otázku, ktorý uverejnil portál Brightside, priniesla blogerka Malka Lorenz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento príbeh hovorí o viacerých ľuďoch súčasne. Prvým je istý muž, ktorý prišiel na návštevu k svojmu kamarátovi, kde si na jeho posteľ sadol v rifliach, v ktorých chodil po vonku už mesiac. Keď naňho jeho kamarát začal kričať, urazil sa a povedal, že na veciach mu záleží viac ako na ľuďoch. 

Ďalší príbeh je o mužovi, ktorý vo svojom voľnom čase vykonával jednoduchšie renovačné práce – napríklad maľoval steny či okná. Vôbec sa však netrápil prikrytím podlahy fóliou či novinami a o maskovacej páske ani len nepočul. Keď prácu dokončil, všetko bolo vždy ofŕkané farbou. Keď mu raz jedna pani vynadala, urazene a znechutene jej povedal, aká je nevďačná, a že veci sú pre ňu vzácnejšie, ako ľudia a ich práca.

Do tohto príbehu patrí aj muž, ktorý prišiel na návštevu k svojmu priateľovi, a svoju tašku i kabát hodil na starožitný, lakovaný stôl, ktorý má veľkú umeleckú hodnotu. Svojou taškou ho poškriabal. Keď sa jeho priateľ zatváril zhrozene, jeho známy sa ešte urazil a povedal mu, že to vyzerá tak, že veci sú preňho vzácnejšie ako ľudia. 

Ďalšou v poradí je nahnevaná manželka, ktorá vyčíta svojmu manželovi, že keď niekomu pomáhal dostať zapadnuté auto z blata, nedal si dolu svoj kašmírový kabát, a ten sa tak znehodnotil. Manžel jej vyčíta, že má zle nastavené priority, a že ju trápia viac veci ako ľudia. 

Posledný príbeh je o mladej študentke, ktorá došla domov zo školy a veci, ktoré na sebe mala, si nechala pohodené v izbe na zemi. Toto gesto videla v nejakom filme, a veľmi sa jej zapáčilo. Keď jej mama zdvíhala čierne hodvábne tričko zo zaprášenej zeme so smutným výrazom, jej dcéra jej povedala, že je až patologicky zaujatá hmotnými vecami. 

“Sú to len veci. Nemal/a by si sa na ne až tak sústrediť,” hovorili títo ľudia. 

Photo by energepic.com from Pexels

Je to však naozaj naozaj tak? Pravda je taká, že to nie sú len veci, pretože každá z týchto vecí znamenala oveľa viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. 

Chlapík, ktorý si sadol v špinavých nohaviciach na posteľ svojho kamaráta, sa mu postaral o prácu na večer, ktorý chcel stráviť čítaním. Takto musí periny zvliecť, oprať a vymeniť ich za nové. 

Renovačný “majster” si takisto neuvedomil, že žena mu za jeho prácu zaplatila, no teraz musí stráviť ďalších 6 či viac hodín odstraňovaním farby, ktorá je všade naokolo. 

Muž, ktorý poškodil vzácny stôl, si neuvedomil, akú má tento stôl hodnotu – a to nielen finančnú, ale aj emočnú. V rodine jeho priateľa sa totiž dedí ako vzácne dedičstvo predkov. 

Muž s kašmírovým kabátom si zas neuvedomil, že jeho manželka mu ho dala na Vianoce, a šetrila si naňho celý rok, aby mu spravila radosť. 

Matka, ktorá zdvíhala šaty svojej dcéry zo zeme, pritom zas myslela na to, koľko úsilia musela v práci vynaložiť na to, aby jej ich mohla kúpiť. Zaplatila za ne kúskom svojho života. 

Každý by, samozrejme, mal vedieť, že hodnota vecí je vyčísliteľná, zatiaľ čo hodnota ľudí nie. Netreba však zabúdať ani na to, že ten, kto si neváži veci, si nikdy nebude vážiť ani ľudí. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov