Jedno mesto, veľké množstvo ľudí a chlapec, ktorý má v tých najväčších mrazoch na sebe len tričko s krátkym rukávom. Ako bonus igelitové vrece, ktoré je celým jeho domovom. Čo by ste urobili, keby ste išli okolo?

Vieme, je toho veľa. Určite ste sa stretli s množstvom videí, ktoré vás mali niečo naučiť. No toto video je o dosť iné ako ostatné. Doposiaľ malo viac než 22 miliónov videní a oplatí sa mu obetovať 6 minút svojho života. Skúste si predstaviť, že ten chlapec, ktorý mrzne, je niekto, koho milujete. Alebo ešte lepšie, predstavte si, že ste to vy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Príbeh sa odohráva v New Yorku. Malý bezdomovec skutočne trpí. A nikto mu neprichádza na pomoc. Pokúša sa s okolitými nadviazať očný kontakt, ale ľudia si ho väčšinou nevšímajú. Po určitom čase chlapec vlezie do igelitového vreca a ľahne si na zem. Ľudia chodia okolo. Je ich viac než dosť. Väčšina sa tvári, že chlapec vôbec neexistuje.

Niektorí mu venovali letmý pohľad, ale to bolo všetko. Mohol v týchto podmienkach zomrieť. Počas dvoch hodín sa však nikto nezastavil, aby mu pomohol. Nakoniec okolo neho išiel muž, ktorý si k nemu ihneď  kľakol. Pýtal sa ho, či je bez domova. Zaujímalo ho, koľko má rokov (mal 7), a opýtal sa ho, či  nie je hladný. Dal mu bundu a vysvetlil mu, že je tiež bezdomovec. Z muža išiel súcit a pochopenie. Povedal mu, že je príliš mladý na to, aby bol bezdomovec, ale ak si jeden z nich, skôr nájdeš pre druhých pochopenie.

Na záver prišli chlapcovi starší bratia, ktorý celý experiment nahrávali a srdečne poďakovali bezdomovcovi. Našťastie bol ich mladší brat len hercom. No čo by sa stalo, keby to bolo naozaj? Vieme pomôcť aj človeku, ktorého nepoznáme? Už sme povedali viac než dosť. Sami si pozrite nasledovné video:

Nie je to lekcia pre malého chlapca. Ani lekcia pre bezdomovca. Je to lekcia pre každého jedného z nás, aby sme sa prebudili k ľudskosti. Posolstvo je jednoduché:

„Ak budete čakať, kým budete môcť urobiť všetko pre všetkých, namiesto toho, aby ste niečo pre niekoho urobili, ľahko sa stane, že neurobíte pre nikoho nič.“

Malcolm Bane

V živote to tak býva, že ľudia, ktorí majú najmenej, sa vedia podeliť aj s tým málom, zatiaľ čo veľká kopa pýta veľa. Však je to tak? Netreba ale ukazovať prstom na druhých. Viníme spoločnosť, no my sami ju vytvárame.

interez.sk (Michaela), higherperspectives.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov