Foto: Pexels/Samantha Garrote

V tomto bode sa raz ocitne každý.

Prechádzate si práve vo svojom živote ťažkým obdobím, kedy máte pocit, že ste v živote “uviazli” a len stojíte na mieste? Možno vám veľmi pomôže vedieť už len to, že rovnaká vec sa deje mnohým ľuďom, je úplne bežná a ani zďaleka z vás nerobí horšieho človeka. Rovnako vám ale možno pomôže psychologické vysvetlenie toho, prečo sa vám to deje. 

Článok pokračuje pod videom ↓

S veľmi zaujímavým vysvetlením tohto pocitu prišiel portál Your Tango. 

Priveľa slobody nás o slobodu oberá

Nie, nejde o žiaden preklep či chybu, ale o fakt. Len sa nad tým spoločne zamyslime. Sme slobodní, môžeme ísť kam si len zmyslíme, môžeme pracovať kdekoľvek a odkiaľkoľvek na svete. 

Psychológ Barry Schwartz ale hovorí: “Veľké množstvo ľudí môže žiť presne taký život, aký chcú a po akom túžia — bez materiálnych, ekonomických alebo kultúrnych obmedzení. Napriek tomu ale depresiou trpí 10x viac ľudí ako na prelome storočí.”

Pexels/Athena

Prečo je to tak?

Vysvetlenie je jednoduché, no množstvo z nás si pred ním zakrýva oči a nepriznáva si to. Odpoveďou totiž je, že ľudia žijúci v tejto dobe sú jednoducho paralyzovaní, keď musia urobiť nejaké rozhodnutie. 

Strach nám jednoducho bráni v tom, aby sme sa posúvali vpred a nahor. Ľudia tak radšej zotrvávajú v nefunkčných vzťahoch a v práci, ktorá ich nebaví — len preto, že je to pohodlnejšie, jednoduchšie a nevyžaduje si to od nich žiadnu iniciatívu. 

Desí nás “čo keď“

Prečo ale rozmýšľame takto toxickým spôsobom? Odpoveďou na túto otázku je, že nás desí “čo keď”. Strach z neistoty nás paralyzuje natoľko, že sa radšej vyhýbame akýmkoľvek závažným rozhodnutiam. 

Dá sa ale z tohto začarovaného kruhu vymaniť? Určite áno. Bude to jednoduché? Určite nie. Každý z nás len jednoducho musí pochopiť, že žijeme len raz a veľmi krátko. A ľutovať v 70-tke všetko, čo ste mohli mať a nemáte nič je oveľa smutnejšie, než vystúpiť v najlepších rokoch svojho života zo zóny komfortu. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov