Image by StockSnap from Pixabay

Ako sa cítite pri počúvaní hudby?

Čo sa týka počúvania hudby, ľudia sa delia v zásade len na dve skupiny. Jedna hudbu počúva akoby len pasívne — jednotlivé skladby teda nepreciťuje nejak mimoriadne intenzívne. Potom je tu však skupina druhá, ktorá dokáže niektoré skladby precítiť naozaj do hĺbky. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zrejme vás prekvapí, že to, do ktorej z týchto skupín patríte, o vás prezrádza, ako ste na tom s vašou empatiou. Viac o tom napísal portál Spring. 

Schopnosť precítiť hudbu

Máte nejaké svoje obľúbené skladby? Ak áno, čo cítite pri ich počúvaní? Vedcom sa totiž na základe skúmania podarilo potvrdiť, že ľudia, ktorí pociťujú pri počúvaní hudby silnejšie emócie, majú vyššiu úroveň empatie. 

Ak vás nejaké skladby dokážu až dojať, je veľmi pravdepodobné, že dokážete dobre pochopiť emócie iných ľudí a ste presnejší v pochopení ich myšlienok a pocitov. 

Hudba znižuje stres

Ak je hudba neoddeliteľnou súčasťou vášho života, máme pre vás dobrú správu. Neurovedci potvrdili, že jej počúvanie podporuje komunikáciu, eliminuje stres a vďaka nej sa uvoľňujú neurotransmitery zodpovedné za našu dobrú náladu. Štúdie s zúčastnilo celkom 800 ľudí. 

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

Dr. Benjamin A. Tabak, hlavný autor štúdie, sa vyjadril nasledovne: “Mysleli sme si, že by bolo zaujímavé študovať, či ľudia, ktorí presnejšie rozumejú myšlienkam a pocitom iných, môžu byť presnejší aj v chápaní toho, čo chcú hudobníci prostredníctvom hudby sprostredkovať. Podarilo sa nám dokázať, že áno.”

Hudba ako liek

Vedci sa tiež domnievajú, že učenie sa schopnosti porozumieť, aké emócie mala hudba vyjadriť, by dokonca mohlo byť spôsobom, ako zvýšiť empatiu u ľudí trpiacich autizmom alebo schizofréniou. 

Ako ste na tom teda s hudbou vy? Dokážete precítiť emócie, ktoré mala vyjadriť? 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov