Každý z nás má isté návyky, na niektoré sme patrične hrdí, iných by sme sa najradšej zbavili. Mnohé z nich máme natoľko zautomatizované, že sa nimi už ani nezaoberáme, no napriek tomu o nás dokážu prezradiť veľa.

Čo by ste povedali o človeku, ktorý má ohryzené nechty alebo o niekom, kto si priam rituálne pripravuje kávu? O tom prvom, že je nervózny a o tom druhom, že je pôžitkár alebo puntičkár? Návyky sú drobnosti, ktoré v konečnom dôsledku vytvárajú veľmi silný a komplexný dojem, ktorým človek na iných pôsobí. Každý z nás má jedinečnú kombináciu zvykov, niektoré akoby zdedíme, iné si nechtiac vytvoríme a k ďalším dospejeme cieleným úsilím. Sú však aj také, ktorým sa ani jeden z nás nevyhne.

Článok pokračuje pod videom ↓

O tom, ktoré sú to a čo o nás môžu prezradiť, je tento článok.

Štýl písania

Nie je sa čomu čudovať, že aj to, ako sa písomne vyjadrujeme v správach, o nás mnohé prezrádza. Keď vám niekto napíše ‚cawik‘ alebo ‚cmuq‘, určite si o ňom myslíte svoje a už na základe jedného či dvoch slov si vytvárate o danom človeku úsudok. Správy bez gramatických chýb sú typické pre puntičkárov, perfekcionistov či ľudí s obsedantnými rysmi. Dlhšie správy reflektujú svedomitú a energickú povahu. Introverti idú skôr priamo na vec, kým extroverti sa radšej pohrajú so slovami a neraz odbočia k 10 ďalším témam, kým sa dostanú k tomu, čo chceli povedať.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

Chôdza

V rámci neverbálnej komunikácie sa najčastejšie skloňujú mimika a gestá, chôdza len okrajovo. No aj ona má svoju výpovednú hodnotu a nie malú. To, ako kráčame, ako pri tom držíme hlavu, ramená a chrbát, môže iným posielať výrazný signál. Vystretý chrbát a pohľad upretý priamo vpred svedčia o ambicióznom a cieľavedomom človeku, no občas môžu vzbudzovať aj dojem odmeranosti a neprístupnosti. Zdvihnuté ramená a mierny predklon sú znakmi uzavretosti a introverzie. Svižný krok a pohľad obzerajúci sa po okolí sú vlastné spoločenským a priateľským ľuďom. Ľudia, ktorí kráčajú pokojne a vyrovnane, plynule prenášajúc váhu, majú tendenciu byť orientovaní na ľudí, sú citliví a dobrí tímoví spoluhráči.

Dochvíľnosť

Presnosť je výsadou kráľov, hovorí sa. Patríte k tým, ktorí prídu všade o 5 minút skôr, alebo k tým, ktorí vždy všade meškajú? Ľudí, ktorí zvyknú meškať, považujú ostatní buď za príliš ležérnych a bezstarostných, alebo zaneprázdnených a vyťažených – to záleží od toho, aký je dôvod, kvôli ktorému zvyknú meškať. O čosi skôr na stretnutia chodia neurotici a vždy načas prídu tí, ktorí sú príjemní, svedomití a spoľahliví.

Unsplash.com

Stravovacie návyky

Ste to, čo jete. Alebo inak, to, kým ste, určuje to, čo a ako budete jesť. Stravovacie návyky vyjadrujú váš životný štýl, starostlivosť o seba a napokon aj niektoré črty osobnosti. Ľudia, ktorí jedia pomaly, sú vyrovnaní, majú radi, keď majú veci pod kontrolu a vedia, ako si užiť život. Tí, ktorí jedlo priam zhltnú na posedenie sú ambiciózni a cieľavedomí, ale aj netrpezliví. Pretože rýchlosť, s akou konzumujete potravu, reflektuje rýchlosť, s akou si užívate a žijete svoj život.

A čo príliš prieberčiví papkáči? U nich je celkom možné, že nikdy nevyrástli zo svojich detských preferencií týkajúcich sa jedla. Potravinová neofóbia, teda nepoddajná neochota vyskúšať nové jedlá, súvisí s vlastnosťami, ako sú úzkosť či neuroticizmus.

Rukopis

Tak tým sa zaoberá jedna celá veda – grafológia. Podľa niektorých odborníkov vraj rukopis dokáže odhaliť až niekoľko tisíc znakov osobnosti. My sme vybrali len tie základné:

  • Veľkosť: Veľké písmená svedčia o tom, že človek chce, aby si ho iní všimli a pochopili. Menšie písmo naznačuje intenzívnu koncentráciu a môže svedčiť aj o introvertnejšej nálade. No mali by sme si všimnúť, že či už píšeme väčšinou tak alebo onak, aj my z času na čas píšeme tým druhým štýlom – teda buď väčším, či menším písmom. Vtedy to svedčí o našej nálade a aktuálnych úmysloch.
Unsplash.com/Calum Macaulay
  • Sklon: Naklonenie doprava je časté pri priateľských, sentimenátlnych a trochu impulzívnych ľuďoch. Žiaden sklon poukazuje na logickú a pedantnú osobu. Naklonenie doľava zasa svedčí o tom, že daný človek radšej pracuje s vecami, než s ľuďmi.
  • Tlak: Silný tlak na papier poukazuje na silné emócie a impulzivitu. Mierny tlak svedčí o hravom postoji a túžbe po dobrodružstve.
  • Spájanie písmen: Ak píšete slová, v ktorých sú všetky písmená poprepájané, ste logický, systematický a obozretný človek. Ak medzi niektorými písmenami nechávate medzery, ste inteligentný, no riadite sa aj svojou intuíciou.

Na záver ešte dodávame, že menej zlozvykov a viac pozitívnych návykov svedčí o cieľavedomom človeku s dobrou sebakontrolou. Patríte k nim aj vy? Ak aj nie, nesmúťte, na svojich návykoch sa dá pracovať.

Pozri aj: Aký je váš podpis? Dá sa z neho totiž vyčítať, či máte sklony k narcizmu

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov