Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Osvojiť si tieto dve vlastnosti má samé výhody.

Chcete si svoj život užiť naplno a žiť tak dlho, ako to len bude možné? Ak áno, pomôžu vám k tomu nasledovné riadky, ktoré vám prezradia, ako to môžete docieliť. Pomôže vám, ak si osvojíte tieto 2 vlastnosti, ktoré vás doslova omladia, a to nielen vzhľadom, ale postarajú sa aj o vašu dlhovekosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímavú štúdiu, ktorá k týmto zisteniam prišla, publikoval portál Spring. Vedci pri nej vychádzali z toho, že stres nám spôsobuje rýchlejšie starnutie. Spozorovali to pritom aj v skupine mladých ľudí, ktorí inak nevykazovali žiadne iné zdravotné problémy — oproti rovesníkom ale boli vystavení dlhodobo väčšiemu stresu. Ukázalo sa, že staršie nielenže vyzerali, ale aj biologické markery vykazovali, že ich vek je vyšší než v skutočnosti. 

Vedci sa preto rozhodli s týmito informáciami pracovať ďalej a zamerali sa na to, aké vlastnosti môžu tieto procesy zvrátiť. Zistili, že ide konkrétne o 2, a to:

  • sebakontrola
  • odolnosť voči vonkajšiemu tlaku

Obe tieto vlastnosti pritom pomáhajú tlmiť účinky stresu a taktiež jeho vplyv na naše telo. Sebakontrola totiž ovplyvňuje našu schopnosť riadiť naše činy a emócie a dokázalo sa, že čím ju má človek vyššiu, tým mladšie vyzerá. Odolnosť je zas schopnosť prekonávať výzvy relatívne rýchlo a tiež schopnosť aj pri probléme si udržať stabilný stav mysle. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Kombinácia týchto dvoch vlastností nám tak umožňuje stresu sa vyhýbať a v prípade, že to možné nie je, eliminujú jeho vplyv na naše telo i na náš vzhľad. 

Ukázalo sa totiž, že dlhodobý stres zvyšuje riziko:

  • vzniku depresie
  • poruchy nálad
  • ochorení srdca
  • vzniku závislostí
  • posttraumatickej stresovej poruchy
  • obezity

Výskumu sa zúčastnilo celkom 444 ľudí, ktorým bol zmeraný ich biologický vek (tzv. epigenetické hodiny určené na základe chemických zmien v DNA) a následne bol porovnaný s ich skutočným vekom. Vedcom sa tak podarilo potvrdiť, že čas beží najpomalšie u ľudí, ktorí disponujú 2 vyššie spomínanými vlastnosťami — títo ľudia naozaj akoby mladli. 

Osvojiť si sebakontrolu a odolnosť sa teda určite oplatí. Nielenže sa budete cítiť mladšie, ale budete tak aj vyzerať a navyše — vo vašom živote bude minimum stresu. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov