Každý z nás, či už v súkromí alebo v práci, občas potrebuje strhnúť ľuďom ich masku. Vtedy sa treba vzdať predsudkov, byť pozorný a čítať z neverbálnych signálov, ktoré človek vysiela okoliu.

Mávate niekedy pocit, že vám človek klame alebo neviete, čo si máte o ňom myslieť, pretože vnímate rozpor medzi hovoreným slovom a jeho rečou tela? Dá sa to zistiť pomocou troch techník. Ako? Môžete to skúsiť podľa nasledujúcich pár bodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prvá technika: Reč tela

Výskum ukázal, že slová predstavujú len 7% našej komunikácie, zatiaľ čo reč nášho tela (55%) a tón hlasu (38%) predstavujú zvyšok. Na to, aby sme reč tela prečítali, netreba byť príliš analytický. Zostaňte uvoľnený a jednoducho pozorujte. Tu je niekoľko príkladov, čo si všímať:

1. Venujte pozornosť vzhľadu

Čo má človek na sebe? Oblek a naleštené topánky, čo naznačuje ambicióznosť a túžbu byť úspešný? Džínsy a tričko, čo naznačuje pohodlie a voľný čas? Tesný top s výstrihom, ktorý predstavuje zvodnosť? Prívesok v tvare kríža alebo Budhu, ktorý naznačuje duchovné hodnoty?

pexels.com

2. Postoj tela

Drží osoba hlavu vzpriamene, dôveruje si? Alebo chodí nerozhodne, prípadne sa krčí, čo znamená nízku sebaúctu? Vykračuje s napnutou hruďou, kedy vlastne ukazuje veľké ego?

3. Sledujte spôsob pohybu tela

Sklon a vzdialenosť – pozorujte, kam sa ľudia nakláňajú. Vo všeobecnosti sa nakláňame k tým, ktorých máme radi a od tých, ktorých radi nemáme, sa odťahujeme.

Prekrížené ruky a nohy – táto pozícia naznačuje sebaobranu alebo hnev. Pri prekrížených nohách je dobré všímať si, kam smerujú prsty, ukazujú totiž na osobu, ku ktorej človek najviac inklinuje.

Skryté ruky – keď ľudia dajú ruky do vreciek alebo za chrbát, naznačuje to, že niečo skrývajú.

Kúsanie pery – v snahe upokojiť sa pod tlakom alebo v nepríjemnej situácii si často olizujeme alebo hryzieme pery či nechty.

pexels.com

4. Interpretácia mimiky

Emócie mávame najčastejšie vpísané v tvári. Zamračený výraz signalizuje strach alebo nadmerné premýšľanie. Našpúlené pery (pokiaľ sa osoba práve nesnaží  o duckface) znamenajú pohŕdanie, prípadne horkosť. Zovretá čeľusť a škrípanie zubami sú známkami napätia. Ten, kto má vrásky okolo úst, sa často usmieva.

Druhá technika: Načúvajte svojej intuícii

Intuícia je to, čo cíti vaše vnútro, nie to, čo hovorí vaša hlava. Je to neverbálna komunikácia, ktorú vnímate skôr pocitom ako logikou, aj keď si to neuvedomujete. Pozorujte, ako vaše vnútro reaguje na človeka ešte predtým, ako začnete premýšľať. Je pravdou, že v tomto bode sa nájdu skôr ženy, ktoré sú v tomto smere vnímavejšie. Súvisí to s materinskou funkciou. V prvých rokoch komunikácie s dieťaťom sa matka musí spoľahnúť iba na neverbálnu komunikáciu.

pexels.com

Tretia technika: Zmyslová emocionálna energia

Emócie sú vyjadrením energie, ktorú vydávame. Registrujeme ich intuíciou. Niektorí ľudia skrátka zlepšia vašu náladu a vitalitu. Iní ju skôr odčerpávajú a inštinktívne sa chcete od nich dostať preč. Ako prečítať emocionálnu energiu, aj keď ju nevidíme?

1. Pozorujte celkové vystupovanie ľudí

Vnímajte celkovú energiu človeka, ktorá každého obklopuje ako dažďový oblak alebo slnko. Má priateľskú energiu, ktorá vás priťahuje? Alebo je vám nepríjemne a najradšej by ste sa stiahli do úzadia?

2. Sledujte oči

Sú starostlivé? Sexy? Pokojné? Naštvané? Cítiť z nich istú prítomnosť, čo signalizuje záujem o zblíženie? Alebo sú opatrné a pohľady strnulé, kontrolované?

3. Všimnite si podanie ruky, objatie a dotyky

Aj pomocou fyzického kontaktu si odovzdávame informácie. Je podanie ruky alebo objatie sebaisté? Vlhké, studené ruky signalizujú úzkosť. Alebo sú ochabnuté, bez energie, čo naznačuje plachosť, prípadne odmeranosť?

4. Načúvajte tónu hlasu a smiechu

Zvuková frekvencia vytvára vibrácie. Keď si všímate ľudí, sledujte, ako vás ovplyvňuje tón ich hlasu. Je upokojujúci? Alebo hrubý, nasrdený, ufňukaný?

Pozri aj: FBI odhalila 10 psychologických taktík, vďaka ktorým presvedčíte kohokoľvek a dosiahnete tak, čo chcete

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov