Foto: Photo by Kaboompics .com from Pexels

Nemusíte mať prehľad o všetkých tragédiách, konfliktoch a škandáloch.

Negatívne správy sa šíria priam nadzvukovou rýchlosťou. Práve vďaka internetu sa v priebehu pár minút od vypuknutia nejakej katastrofy o nej dozvedá celý svet. S očami prilepenými na displej mobilu čítame obrovské titulky, ktoré upozorňujú na to, čo sa stalo. Ak v nich však máte prehnanú záľubu, podľa vedcov by ste mali spozornieť. Ich neustále čítanie má negatívny dopad na vašu psychiku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa výsledkov štúdie, ktorú uskutočnil výskumný tím Kalifornskej univerzity, veľmi záleží na myšlienkach, ktoré si vpúšťame do hlavy.

Dostávame sa do začarovaného kruhu

Ako uvádza portál sciencealert, v dnešnej dobe sa na nás negatívne správy valia z naozaj všetkých strán. Aj keď nesledujete zahraničné či domáce médiá, informácia o nejakom škandále, tragédii či katastrofe sa k vám dostane veľmi ľahko. Stačí, keď si letmo pozriete príspevky priateľov na sociálnych sieťach, ktorí s radosťou takúto informáciu zdieľajú.

Photo by Roman Kraft on Unsplash

Vedci z Kalifornskej univerzity počas trojročnej štúdie, ktorú vykonávali na vzorke 4 165 respondentov z USA zistili, že sledovanie negatívnych správ vedie k ešte väčšiemu záujmu o ich sledovanie. Štúdia sa zamerala na sledovanie správ, ktoré spôsobovali tzv. kolektívnu traumu – či to boli rôzne teroristické útoky, politické škandály, streľba na školách alebo prírodné katastrofy vo forme hurikánov.

Výsledok je jednoznačný: ľudia, ktorí venovali týmto správam zvýšenú pozornosť, sa začali viac obávať o svoju budúcnosť, no zároveň venovali viac času sledovaniu ďalších takýchto správ. Tak sami seba dostávali do začarovaného kruhu negativity, z ktorého je ťažké vypadnúť.

Čím väčšia tragédia, tým väčší záujem

Negatívna informácia sa nešíri len prostredníctvom pútavých titulkov, ale aj videí či grafiky. To všetko v nás spúšťa prúd negatívnych emócií, strachu a obáv, ktoré nepriaznivo pôsobia na naše psychické zdravie. Negatívne správy v nás nenechávajú následky len z krátkodobého hľadiska, no ovplyvňujú nás na pomerne dlhý čas.

Photo by Victor Freitas from Pexels

Vedci na základe rozhovorov s účastníkmi výskumu zistili, že u tých ľudí, ktorí sledovali správy ohľadom bombového útoku v Bostone (2013), sa v porovnaní s ostatnými účastníkmi oveľa častejšie vyskytovala posttraumatická stresová porucha.

Táto štúdia môže byť zlomová

A to potvrdzujú aj slová Rebeccy Thomson, ktorá sa v magazíne Gizmodo podelila so svojím zistením:  „Naša štúdia je jedinečná v tom, že po prvýkrát poukazuje na vzorec opakovaného vystavovania sa negatívnemu tlaku zo strany médií v priebehu rokov a počas viacerých udalostí na veľkú vzorku jedincov.“ Preto je dôležité, aby média zredukovali počet negatívnych správ a sústredili sa aj na pozitívne informácie. Konieckoncov, každý má dosť starostí sám so sebou, načo si ešte pridávať zbytočnú záťaž?

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov