Byť ranným vtáčaťom a naučiť sa skoro vstávať so sebou prináša naozaj len samé výhody.

Keď sa povie skoré ranné vstávanie, mnoho ľudí len prevráti očami a povie si, že to nie je nič pre nich. Naučiť sa vstávať skoro vie byť niekedy naozaj náročné. Kritické sú prvé sekundy po tom, čo zazvoní budík. Keď však v sebe máte dostatok odhodlania, sebazaprenia a vydržíte sa neuložiť späť do postele ale naozaj z nej vstať, ostatné už pôjde samo a vy zistíte, že skoré vstávanie vôbec nie je také zlé. Dokonca so sebou prináša veľmi veľa výhod.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké výhody to sú?

#1 Deň je zrazu dlhší

Keď vstanete okolo obeda, naraňajkujete sa (teda už sa rovno naobedujete), dáte sa dokopy a zrazu zistíte, že už sú dve hodiny a vy ste ešte neurobili nič. Polka dňa vám doslova prekĺzla pomedzi prsty a všetky vaše plány sa rozpadli tiež. Jednou z výhod toho, že sa naučíte vstávať skoro je aj to, že vaše dni budú zrazu oveľa dlhšie. Budete mať viac času a hlavne priestoru na všetko a určite to v mnohých prípadoch oceníte. Určite ste si mnohokrát priali, aby mal deň viac hodín. Nuž, skoré ranné vstávanie je skvelý trik, ako to docieliť.

#2 Nemusíte sa stresovať a ponáhľať sa

Ako už bolo spomenuté, kto vstane skôr, nemusí sa nikam ponáhľať, nemusí sa stresovať a všetko zvláda v pokoji. Máte čas vychutnať si raňajky, urobiť rannú hygienu či dokonca si ukradnúť ešte niekoľko minút pre seba. Počuli ste už o tom, že ráno robí deň? Tak prečo sa znepokojovať hneď od prvej chvíle, čo otvoríte oči?

#3 Zistíte, že máte oveľa viac energie

Akokoľvek šialene to môže znieť, je to pravda. Kto dlho vyspáva, väčšinou sa zobudí úplne rozbitý, poriadne unavený a s celkom obrovskou nechuťou čo i len existovať. A väčšinou tieto pocity pretrvávajú aj po zvyšok (krátkeho) dňa. Naopak, ak si privstanete, uvidíte, že zrazu máte oveľa viac energie než ste si mysleli. Ste nabudení a pripravení na ďalší skvelý deň.

unsplash.com

#4 Ste produktívnejší

Tým pádom, že váš deň je dlhší, je viac ako zrejmé, že toho stihnete viac. Oveľa viac. Dokonca o toľko viac, až budete sami zo seba prekvapení, že aj vy dokážete byť tak produktívni. Pozorovaním som zistila, že napríklad ráno je moje najproduktívnejšie obdobie počas dňa a tak sa snažím tie najťažšie veci, ktoré viem, že inak by som sa k nim nedonútila, urobiť hneď ráno a potom mám celý deň pokoj.

#5 Máte zo seba lepší pocit

Jedna vec nadväzuje na druhú. Tým pádom, že je váš deň dlhší, tým ste vy produktívnejší. A čím ste produktívnejší, tým lepší pocit zo seba máte. Naozaj máte sami zo seba úprimnú radosť, koľko toho dokážete urobiť. Žiadne výčitky, sebapodceňovanie a hlavne – žiadna prokrastinácia.

#6 Ráno ste ešte stále namotivovaní a plní entuziazmu

Pamätáte si ten rozhovor, ktorý ste viedli sami so sebou tesne predtým, než ste zaspali? Ten rozhovor o tom, ako bude zajtrajšok váš nový začiatok všetkého, ako sa zmení celý váš život, ako konečne začnete robiť, po čom túžite? Tak potom je naozaj ten správny čas. Väčšinou vás tieto myšlienky ráno ešte stále držia, ešte stále ste namotivovaní a odhodlaní, tak prečo to nevyužiť? Prečo to neurobiť, kým máte chuť? Kým sa vám do toho chce? Verte či nie, okolo obeda už bude neskoro.

#7 Kým ostatní spia, vy už máte časť dňa za sebou

Ďalšou z výhod je to, že v čase, keď ostatní vstávajú, vy už máte časť dňa za sebou. Tú časť dňa ste využili vo svoj prospech. Či už to bolo tým, že ste si dopriali čas v kúpeľni bez toho, aby vás niekto vyháňal alebo tým, že ste urobili niečo dobré pre svoje telo či svoju myseľ, alebo ste dokonca využili tie hodiny na to, aby ste pracovali na svojom sne, zatiaľčo všetci ostatní ešte len spali. Tak či onak, skoré ranné vstávanie vôbec nie je o tom, že sa vzdávate spánku, to vôbec nie. Je to skôr niečo, čo keď sa naučíte, prinesie vám to len a len obrovské výhody.

unsplash.com

Pozri aj: Psychológovia varujú, že túto činnosť by ste po desiatej hodine večer nemali robiť. Na psychiku pôsobí oveľa negatívnejšie, než si myslíme

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov