Čo to v skutočnosti znamená, byť pozitívny?

Mnoho ľudí striktne bojuje proti pozitívnemu životu. Vraj také niečo neexistuje. Vraj veci môžu byť len zlé alebo horšie, nikdy nie dobré. Vraj každý, kto myslí pozitívne, sa len pozerá na svet cez ružové okuliare, ignoruje všetko problémy a potláča svoje vlastné pocity. Skutočnosť je však samozrejme úplne iná. Tak čo to teda vlastne znamená, byť pozitívny? A o čom to je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Myšlienky sú naozaj veľmi mocná vec. Ľudia si to často neuvedomujú, alebo, čo je ešte horšie, nechcú uvedomiť. To, ako myslíme a to, aké myšlienky si so sebou nosíme, má obrovský vplyv na náš život. Veci totižto samy o sebe nie sú dobré alebo zlé. Sú len také, ako na ne zareagujeme my.

Všetko by sa dalo vysvetliť veľmi jednoduchou rovnicou.

Zlé myšlienky = zlý život, dobré myšlienky = dobrý život.

Jednoduché však? Náš mozog je však nastavený tak, že má tendenciu myslieť si, že iba tie najhoršie veci môžu byť pravdivé.

Ale aká je realita? Keď sa obzrieme späť, väčšina vecí, ktorých sme sa obávali, sa vôbec nestala. Väčšinu problémov, ktoré sme riešili, ani neexistovali. Väčšina dôvodov, pre ktoré sme sa trápili, ani neboli reálne. Tak vidíte sami.

Pozitívni ľudia nie sú hlúpi a naivní. Pozitívni ľudia sa jednoducho neriadia myšlienkou, že to, čo je najviac desivé, je najviac pravdivé.

unsplash.com

Byť pozitívny neznamená neuvedomovať si možné riziká alebo problémy, ktoré by sa mohli stať. Znamená to len, že nie ste presvedčení, že najhorší možný výsledok je ten najpravdepodobnejší. Znamená to prijať skutočnosť, že veci v podstate vôbec nie sú také zlé, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Byť pozitívny znamená vyhľadávať viac riešení, než problémov.

Znamená to, že ste ešte úplne nezanevreli na tento svet a vidíte lásku aj cez hustý mrak nenávisti.

Znamená to, že plameň nádeje vo vás  naďalej horí, aj keď všetko ostatné už zhaslo.

Znamená to, že ste ochotní vidieť a prijať zmenu. Nebojíte sa jej.

Znamená to odpúšťanie.

Znamená to, že nerobíte unáhlené závery a dokážete si zachovať chladnú hlavu aj v kritických situáciách.

Znamená to čistú a jasnú myseľ, ktorá je schopná reálne myslieť.

unsplash.com

Znamená to rovnováhu vo vašom živote. Rovnováhu medzi smútkom a radosťou. Medzi strachom a nadšením. Medzi každou jednou vecou.

Znamená to, že každý deň si vyberáte dobro.

Znamená to, že ste sa rozhodli konečne vidieť v ľuďoch to pekné a dobré, namiesto toho, aby ste sa pozerali na ich zlé vlastnosti.

Znamená to, že dokážete pokračovať aj napriek všetkým svojim strachom.

Znamená to, že ste sa rozhodli nešikanovať samého seba za to, že ste lepší.

Znamená to, že viete, že život nie je to, čo sa vám deje, iba vás to zrkadlí.

Ale predovšetkým to znamená, že si uvedomujete svoju silu.

Uvedomujete si, že vy ako jedinec máte v rukách obrovskú silu – nekonečnú moc, ktorá dokáže aj to nemožné zmeniť na skutočné. A ste odhodlaní a dosť odvážni na to, aby ste ju použili. Na to, aby ste žili presne ten život, ktorý ste vždy chceli žiť. Aby ste mali všetko, po čom vaša myseľ zatúži.

Pozri aj: Čo videl šaman v psychiatrickej liečebni? Západná kultúra pochopila psychické poruchy celkom zle

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov