Foto: Pixabay

Biely piesok, tyrkysové more, drink v ruke...

Veď kto by nechcel ísť oddychovať do Karibiku v tomto sychravom počasí, ktoré zavítalo na Slovensko? Ale kam to presne s Interezom idem? Kuba? Jamajka? Nie, ideme tam, kde chodí menej ľudí než na známejšie ostrovy.

Keďže Karibik zahŕňa obrovské územie od Strednej Ameriky cez severnú časť Južnej Ameriky a južnú časť Severnej Ameriky až po Karibské ostrovy, rozhodol som sa prejsť malé ostrovné štátiky. Grenada, Barbados, Svätý Vincent, Antigua a Barbuda, Svätý Krištof, Dominikánska republika, Haiti a Bahamy. Čiže pôjdem po menej známych ostrovoch (okrem Dominikánskej republiky), ktoré sa donedávna ťažko spájali do jednej súvislej cesty. Celá cesta zaberie 22 dní.

Foto: Pixabay

Po tých všetkých veľkých cestách – expedíciách (Kongo, Čukotka..) som sa rozhodol, že si musím aj zaleňošiť. Ale zas nie som človekom, ktorý by obsedel celý čas na jednom mieste. Chcem aj vidieť, zažiť, ochutnať… Ostrovy, na ktoré idem sú maličké, ale bohaté hlavne na miestnu tropickú faunu a flóru. Už teraz sa teším na monumentálne vodopády na Grenade, historické mestá na Barbadose, ale aj na tie krásne pláže, ktoré spoznám s kamarátmi tak, že si prenajmeme auto.

Foto: MaxPixel

Alebo sa viac teším do miestnych paliarní rumu, ktorou je celá oblasť tak preslávená? Osobne sa neviem dočkať na národný šport na Dominikánskej republike baseball, ktorý som hral doma na Slovensku. Proste, každý ostrov je v niečom iný a špecifický. Nuda nebude!!!

Menší adrenalín asi zažijem na Haiti, štáte, ktorý patrí medzi najchudobnejšie krajiny na svete a kde sú demonštrácie proti miestnej vláde. Je to zároveň najmenej navštevovaný štát v karibskej oblasti.

Foto: Pixabay

Ako sa však budem prepravovať medzi ostrovmi?  Loďou alebo lietadlom? Osobne som sa rozhodol ísť lietadlom, nakoľko výletnou loďou ostrovy spoznáš počas krátkej (5 – 8 hod.) zastávky v prístave. Veľmi obmedzujúce je to, že niektoré spoločnosti dovoľujú vystúpiť najprv tým, ktorí si kúpili predražený výlet na ostrov. Ten, kto chce ísť po vlastnej linke v rámci výletnej lode, má teda ešte menej času na spoznávanie.

Dokonca keď ideš letecky a všetko si zabezpečíš dopredu, vyjde ťa to lacnejšie ako keby si išiel loďou, na ktorej je cez 2000 ľudí.

Výhodou pre nás Slovákov je aj to, že všade nám zrušili víza a nemusím podstupovať zložitý vízový proces, ktorý bol ešte pred pár rokmi. Toto je veľká výhoda, ktorú sme získali pri vstupe do EU. Inak vedel si, že náš pas je 10 najsilnejší na svete a nepotrebujeme víza do viac ako 140 krajín sveta? Proste cestovanie je dnes omnoho jednoduchšie ako pred 20 rokmi, kedy pojem Karibik vzbudzovalo dojem vzdialenej galaxie.

Foto: MaxPixel

Sleduj od soboty instagram Interezu, kde budem dávať nielen storíčka, ale aj zaujímavé cestovateľské rady a tipy. Ak by si si chcel naplánovať podobnú dovolenku, pozri na môj itinerár cesty s jednotlivými tipmi.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov