Knihy vám môžu otvoriť doposiaľ nepoznaný svet. Stačí sa do nich iba ponoriť. A to dokonca aj v dobe, keď je takmer všetko na webe.

„Čítanie nie je nič pre mňa,“ vravia mnohí, ktorí si radšej počkajú, kým sa podľa knihy natočí film. Ale každý milovník kníh vám povie, že v drvivej väčšine prípadov je film len slabým odvarom toho, čo bolo v knihe. I keď sa samozrejme nájdu výnimky. Ak zvažujete, či sa oplatí pozrieť sa do knihy každý deň, možno vás presvedčí týchto 10 benefitov každodenného čítania.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa vedcov sa oplatí čítať už 6-mesačným bábätkám. A prečo by sme teda nemali zabudnúť na pravidelné čítanie ani v dospelosti? Prinášame vám hneď niekoľko dôvodov:

Redukcia stresu

pixabay.com

V dnešnej dobe je stres každodenným spoločníkom. Keď na vás tlačí zo všetkých strán, skúste si nájsť 15 minút pre seba a knihu. A to aj v prípade, že by ste sa mali zavrieť na toalete.

Dlhšie si uchováte mentálne zdravie

Čítanie môže byť skvelou prevenciou aj voči vzniku chorôb, ktoré negatívne ovplyvňujú pamäť. Podľa niektorých štúdií pravidelné čítanie znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby až 2,5 krát.

Rozšírite si obzory

pixabay.com

Toto je jedna z najväčších výhod čítania. Ak sa drilujete obsah učebníc, je to väčšinou nuda. Ak sa však k novým poznatkom dopracujete cez náučnú literatúru, vedomosti vám ľahšie naskáču do hlavy. Vďaka asociáciám s dejovou líniou si ľahšie zapamätáte fakty. A to nikdy nie je na zahodenie.

Rozvinie sa u vás empatia

Je to vďaka tomu, že sa na okolitý svet nebudete pozerať len cez čiernu alebo bielu optiku. Budete si viac uvedomovať, že život môže byť jednoducho nepredvídateľný. Nikdy nevieme, kedy sa ocitneme v situácii, ktorá nám dokáže obrátiť život hore nohami. A kvôli tomu budete určite menej hodnotiť a odsudzovať.

Rozšírite si slovnú zásobu

pixabay.com

Ak v bežnom živote akosi dlhšie hľadáte tie správne slová, čítanie vám môže pomôcť vyriešiť tento ošemetný problém. Čím viac budete čítať, tým viac si rozšírite slovnú zásobu. A to nikdy nie je na zahodenie, však?

V každom z nás drieme spisovateľ

Aj písaniu sa dá naučiť. Niekto tento dar získava do vienka, no i ten, kto nemá „básnické črevo“, ho môže v sebe objaviť. Ak si chcete vylepšiť písomnú formu komunikácie, musíte čo najviac čítať. Čas, ktorý strávite touto naozaj príjemnou činnosťou, je investíciou, ktorá sa rozhodne oplatí.

Zlepšíte si analytické schopnosti

pixabay.com

Čím viac budete čítať, tým viac sa u vás rozvinie aj schopnosť správne analyzovať. Čitatelia detektívnych či kriminálnych príbehov by o tom vedeli rozprávať. Ľudia, ktorí stoja na vrchole medzinárodných spoločností majú prečítaných stovky kníh. Oplatí sa nimi inšpirovať.

Lepší spánok

Ak máte problémy so zaspávaním, siahnite po dobrej knihe. Vaša myseľ prepne do relaxačného režimu. Každý knihomoľ vám povie, že nie je nič lepšie, než zaspať s knihou v ruke.

Zábava absolútne zadarmo

pixabay.com

Nemáte peniaze na cestovanie okolo sveta? Nevadí. Siahnite po cestovateľskom románe, ktorý vás zavedie do krajov, o ktorých ste ani netušili. Ak si knihu požičiate z knižnice, budete ju mať naozaj takmer zadarmo.

Lepšia pamäť aj koncentrácia

Ak sa začítate do dobrej knihy, väčšinou jej venujete celú svoju pozornosť. Túto vlastnosť potom môžete využiť aj v iných oblastiach života. Výrazne sa vám zlepší pamäť aj koncentrácia, čo určite využijete veľakrát.

A koľko času by ste denne mali venovať čítaniu, aby ste z neho mali benefity? Podľa odborníkov vám stačí už 15-20 minút. A to naozaj nie je veľa. Svet knižných hrdinov vám otvorí obzory, ktoré rozhodne nie sú na zahodenie.

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov