Foto: Wikimedia

Určite ste o ňom už počuli.

Josefa Mengeleho netreba zrejme nikomu predstavovať. Hovorí sa o ňom, že bol hotovým stelesnením diabla. Mengele bol nemecký nacistický lekár, ktorý v koncentračných táboroch v období druhej svetovej vojny vykonával neľudské a sadistické experimenty na väzňoch. Na svedomí má tak tisícky životov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 10 desivých faktov o ňom zozbieral portál Thought Catalog. 

#1 Mengele mal pôvodne na starosti iba Rómov. Až neskôr mu bolo dovolené robiť svoje kruté experimenty na úplne všetkých väzňoch v tábore. 

#2 Keď boli väzni dovezení do koncentračného tábora, nastala selekcia tých, ktorí budú povinne pracovať a “slabých”, ktorí budú usmrtení v plynovej komore. O Mengelem bolo známe, že si rád bral aj smeny kolegov, pretože v rozhodovaní o tom, koho nechá prežiť a koho pošle na smrť, sa doslova vyžíval. 

#3 Známou je žiaľ aj situácia, kedy žena, ktorú chceli pri triedení oddeliť od jej dieťa, uhryzla nacistického dôstojníka. Mengele vtedy reagoval tak, že ju aj dieťa rozstrieľal a následne poslal každého z rovnakého radu do plynovej komory. 

#4 Mengeleho fascinovali predovšetkým dvojičky. Dialo sa tak z dôvodu, že zatiaľ čo na jednom zo súrodencov mohol robiť svoje kruté experimenty, druhé telo mohol použiť ako kontrolné. Odhaduje sa, že počas roku a pol jeho pôsobenia v Auschwitze previedol experimenty na 3 000 dvojičkách. 

#5 Desivým faktom je aj to, že keď Mengele hovoril s deťmi, ktoré mučil, bol k nim vraj veľmi milý. Predstavoval sa im ako “strýko Mengele” a nosil im aj sladkosti. 

Foto: Anonymous photographer, not identified anywhere [Public domain], via Wikimedia Commons
#6 Mimoriadne posadnutí bol aj túžbou dosiahnuť stav, kedy bude mať človek jedno oko inej farby ako to druhé. Pokúšal sa o to vstrekovaním rôznych chemikálií do očí. Ak sa mu to nepodarilo, svojej obeti očné buľvy vytrhol a poslal ich na ďalšie testovanie do Berlína. 

#7 Jeho brutálne experimenty nemajú v histórii ľudstva obdoby. Svoje obete umiestňoval do tlakových komôr, injekčne im podával smrtiace baktérie, kastroval ich, zamrazil na smrť, operoval bez umŕtvenia, amputoval končatiny či pokúšal sa o ich zmenu pohlavia. Zarážajúce je na týchto zverstvách aj to, že väčšina jeho obetí boli deti. 

#8 Raz sa pokúsil urobiť z dvojičiek siamské dvojičky tým, že im k sebe prišil ruky. Rómske dvojičky to ale neprežili, nakoľko dostali gangrénu. 

#9 Jedna z preživších prezradila, že Mengele mal vo svojej pracovni stenu vystavanú zo zakonzervovaných očných buliev. 

#10 Jedným z najdesivejších faktov je ale to, že Mengele sa narodil do úspešnej a bohatej rodiny. Ľudia ho opisovali ako pekného a mimoriadne obľúbeného mladého muža, ktorý bol navyše veľmi inteligentný. Získal doktorát z antropológie aj medicíny a miloval hudbu, umenie a lyžovanie. Mohol žiť životom, o akom môžu iní len snívať. Keď bol ale schopný dopustiť sa takýchto činov, pre bežného človeka je neprestaviteľné, čo sa muselo stať s jeho mysľou… 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov