Aj vy ste už rozposlali desiatky životopisov, no napriek tomu vás nepozvali na žiaden pohovor? Ukážeme vám, ako môžete zo svojho "CV-čka" vyťažiť maximum.

Vedieť napísať pravdivý a pútavý životopis je hotové umenie. Aby ste boli úspešní, nestačí vám len stiahnuť si vzor z internetu. Vedzte, že ten videli personalisti už tisíckrát. Ak chcete zaujať, musíte prísť s niečím originálnym, avšak nesmiete si vymýšľať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Inšpirujte sa aj vy radami odborníkov, ktoré vám pomôžu vyšperkovať váš životopis na maximum.

#1 Prispôsobte váš životopis aktuálnej pracovnej pozícii, o ktorú sa uchádzate

Photo by Glenn Carstens-Peters on Unsplash

Lenivosť sa v prípade životopisu nevypláca. Väčšina z nás však tvrdohlavo posiela ten istý životopis na všetky pracovné ponuky, o ktoré sa uchádzame. A to je jedna z najväčších chýb. Informácie, ktoré sú zaujímavé pre jednu spoločnosť, tú druhú vonkoncom nemusia zaujať. Preto si pozorne prečítajte náplň práce, ktorú vyžaduje daná spoločnosť a skúste sa viac sústrediť na tie body vášho životopisu, ktoré korešpondujú s pracovnou ponukou.

#2 Nebojte sa používať nové termíny

Photo by Jon Tyson on Unsplash

Ruku na srdce, kto z nás neuviedol v životopise, že je flexibilný a dokáže pracovať pod tlakom? To je bežné klišé, ktorým sa (bohužiaľ) nevyhne žiaden životopis. Ale skúste byť inovatívni. Nahliadnite do synonymického slovníka, nebojte sa nových výrazov. Možno budete prekvapení z pojmov, ktoré nájdete.

#3 Pochváľte sa svojím úspechom

Photo by Taylor Grote on Unsplash

V životopise sa neoplatí byť prehnane skromní. Dobré sa síce chváli samo, avšak váš (nádejný) šéf nemá odkiaľ vedieť, že ste povyhrávali rôzne literárne súťaže. Nebojte sa pochváliť. Ak máte za sebou úspech, zverejnite ho v životopise. Avšak to, že ste vyhrali tretie miesto v dedinskej súťaži v jedení párkov do životopisu rozhodne nepatrí.

#4 Všetkého veľa škodí

Photo by Piotr Krzyżanowski on Unsplash

Pokiaľ sa dá, držte sa relevantných informácií. Váš životopis by mal byť stručný a jasný. Ak pošlete 10-stránkovú esej, pravdepodobne to nebude mať chuť nikto čítať. Píšte len to, čo je naozaj nutné. A k veci.

#5 Nepreháňajte to s kreativitou

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Kreativita môže zaujať, avšak ani s ňou by ste to nemali preháňať. Skúste sa zaobísť bez trblietavých ornamentov, výrazných farieb či koláže z letnej dovolenky v Chorvátsku. Môže vám pomôcť i to, keď sa skúsite na svoj životopis pozrieť nestranne. Zaujme vás? Nie je v ňom priveľa informácií? Naozaj sa týka pozície, o ktorú sa uchádzate? Ak môžte, priložte odkaz na svoju webovú stránku, portfólio alebo účet na LinkedIn. Sú to všetko informácie, ktoré rozhodne môžu zaujať.

Pozri aj: Toto je 5 najčastejších chýb, ktoré ľudia robia na pracovnom pohovore. Automaticky vás však pripravia o šancu zamestnať sa

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov