Ktorým vetám sa vyvarovať, ak chcete urobiť dobrý prvý dojem?

O dôležitosti prvého dojmu už hádam ani nemusíme hovoriť. Tak, ako nás ľudia uvidia prvýkrát, tak si nás väčšinou aj zapamätajú. Preto je naozaj dôležité, aby sme sa ukázali v tom najlepšom svetle. Keď ste niekde na párty, na nejakej oslave či v reštaurácii a stretnete niekoho nového, môže to byť naozaj ťažké. Ktorým frázam by ste sa mali vyhýbať, aby konverzácia plynulo bežala a aby ste na toho druhého urobili dobrý dojem?

Článok pokračuje pod videom ↓

„Ako ste sa dozvedeli o tejto udalosti?“

Podľa psychológov, ak chceme na niekoho pri prvom stretnutí naozaj zapôsobiť, mali by sme sa vyhýbať všeobecným otázkam typu: „Takže, čo robíte?“ alebo „Ako ste sa dopočuli o tejto udalosti?“ Namiesto strojených fráz je pri dobrom prvom dojme dôležité, aby sme ukázali skutočný záujem o toho druhého a o to, čo hovorí.

„Táto akcia je otrasná.“

Nikto nemá rád tých, čo neustále hundrú a na všetko sa len sťažujú. Je prirodzené, že ľudí to bude viac ťahať k tým, čo sú nabití pozitívnou energiou, v každej situácii vedia nájsť to dobré, neberú všetko príliš vážne, vedia si zavtipkovať a netvária sa, že ich celý svet otravuje. Skúste nahodiť úsmev a uvidíte, že všetko bude oveľa lepšie.

unsplash.com

„Nezdržím sa tu dlho.“

Vety typu: „Nezdržím sa tu dlho,“ alebo „Potom ešte pôjdem s kamarátmi niekde inde,“ podľa psychológov v ostatných vyvolávajú pocit, že sa vám nepáči tam, kde momentálne ste, že pohŕdate ostatnými, a že najradšej by ste boli niekde inde. Možno to aj je pravda, ale ak vám naozaj ide o to, urobiť dobrý prvý dojem, takýmto frázam sa určite vyhnite.

„Len na chvíľu sa pozriem do mobilu.“

Sociálne siete, internet a mobil celkovo musia ísť bokom. Nikto nemá rád, ak máte počas konverzácie oči iba pre novinky na internete, za ten čas, čo vám skutočný svet uniká pomedzi prsty. Naozaj, dobrý prvý dojem, respektíve dobrý akýkoľvek v poradí dojem, sa rovná mobil vo vrecku.

„Nezaujíma ma to.“

Je asi najhoršia možná fráza, ktorú môžete povedať. Je vôbec nutné vysvetľovať prečo? Ako už bolo spomenuté, súčasťou dobrého dojmu je aj preukázaný záujem o druhú osobu a táto veta je totálny opak. Vyvarujte sa jej.

unsplash.com

„Prepáčte, ale čo ste to hovorili?“

Áno, ak ste niekde, kde je naozaj obrovský hluk, môže sa stať, že prepočujete niektoré slová, a vtedy je táto veta celkom v poriadku. Ale ak ste niekde na tichšom a pokojnejšom mieste, potom to môže vyznieť naozaj zle a môže to znamenať, že vôbec nepočúvate, čo vám ten druhý hovorí. A to určite nie je ten správny prvý krok.

„Neviem.“

Nech už ste kdekoľvek, s kýmkoľvek a robíte čokoľvek, ak je na položenú otázku vaša odpoveď „Neviem,“ v očiach toho druhého klesáte závratnou rýchlosťou. Ak poviete len toto jednoduché slovo, opäť to vyzerá, že vás daná téma vôbec nezaujíma a nezaujíma vás ani ten, s kým hovoríte – a to aj v prípade, že v skutočnosti je to naopak. Každý má názor. Vždy sa nájde nejaká odpoveď, pretože všetko je lepšie, než odpovedať „Neviem“.

Pozri aj: Expert na ľudské správanie z FBI radí: Toto je 6 vecí, vďaka ktorým budete obľúbení

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov