Výjazdy s priateľmi sú neraz nemalou finančnou záťažou. Ukážeme vám niekoľko spôsobov, pomocou ktorých udržíte svoje výdavky na uzde.

Párty, kávičky, večere či iné kultúrne programy. Sú to skvelé spôsoby, ktorými trávime čas s našimi priateľmi, avšak neraz kvôli nim siahneme do peňaženky hlbšie, než nám to je príjemné. Ako teda rozumne hospodáriť s peniazmi, a to bez toho, aby sme museli sedieť doma a jesť len čipsy, ktoré sme kúpili v najbližšom supermarkete? Prinášame vám overené triky, ktoré vás naučia rozumne hospodáriť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odborníci na hospodárenie a financie odporúčajú držať sa týchto deviatich pravidiel:

#1 Nastavte si finančný rozpočet

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Pozrite sa na financie kritickým okom. Koľko si v skutočnosti môžete dovoliť minúť? Ak vám vyjde určitá čiastka, robte všetko preto, aby ste neprekročili stanovený rozpočet. Chce to na začiatok len trošku sebadisciplíny. Potom to už pôjde ľahko.

#2 Myslite na dlhodobé ciele

Ak sa chcete konečne osamostatniť, musíte myslieť na to, že sa vám neskôr zíde každý cent. Preto sa snažte obmedziť výdavky na minimum. S priateľmi predsa nemusíte chodiť každý piatok na sushi. Dobre sa dokážete porozprávať aj v útulnej malej kaviarni.

#3 Buďte voči priateľom úprimní

Photo by Ravi Roshan on Unsplash

Ak si niečo nemôžete dovoliť, povedzte to na rovinu. Nehrajte sa na hrdinu a nesnažte sa ísť za každú cenu do debetu, len aby ste ukázali, že si môžete dovoliť ďalší predĺžený víkend v európskej metropole. Ak sú to skutoční priatelia, pochopia, že sa chcete uskromniť. A ktovie, možno to bude rovnako inšpirovať aj ich.

#4 Hľadajte lacnejšie alternatívy

Je to možné v každej oblasti. Na cestovanie môžete utratiť niekoľko stoviek eur, no ak budete veľmi chcieť, nájdete ponuky, ktoré sú naozaj za babku. Samozrejme, bude vás to stáť trošku času aj snahy. Tá sa však rozhodne vyplatí.

#5 Uskromnite sa

Photo by Alex on Unsplash

Ak máte osem párov lodičiek, určite nepotrebujete deviate. Aj tak vám tie ostatné stoja v skrini. Miesto kupovania kníh si ich radšej vypožičajte v knižnici. Začnite variť. Nemusíte sa predsa každý deň stravovať v reštaurácii. Nie je to len lacnejšie, no neraz i zdravšie. A v kuchyni môžete dať priestor svojej fantázii.

#6 Nezabúdajte na správnu motiváciu

Aby ste uspeli a čo-to ušetrili, musíte mať tú správnu motiváciu. Môže to byť splatenie starého dlhu, hľadanie lepšieho bývania či kúpa nového auta. Práve správna motivácia vám pomôže v tom, aby ste uspeli a nerozhadzovali zbytočne peniaze.

#7 Navrhnite priateľom lacnejšie alternatívy

Photo by Anastasia Petrova on Unsplash

Môžete sa spolu vybrať na túru po okolitých kopcoch. Urobte si piknik v parku. Dobrý film si môžete pozrieť u seba, pričom sa môžete vzájomne striedať a tak si spraviť filmové večery. Uvidíte, že vás napadne množstvo možností, ktoré vás nebudú stáť majland.

#8 Tí nepraví priatelia sa vytratia

Niektorí priatelia možno nepochopia vaše konanie a budú sa od vás dištancovať. To je však tiež absolútne v poriadku. Každá skúška totižto vašich priateľov pekne preverí. A ostanú len tí, ktorým môžete skutočne dôverovať.

#9 Buďte pripravení na nové možnosti

Photo by Zachary Nelson on Unsplash

Ak z vášho života odíde niečo staré, otvoríte tak priestor niečomu novému. Možno spoznáte nových priateľov. A to je fajn.Veď život je neustála zmena.

Pozri aj: Pravidlo troch dní: Bola som na mizine, nemohla som si nič kúpiť a mala som dlhy. Vďaka nemu sa všetko zmenilo

forbes
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov