Možno vám príde dosť zvláštny, no nakoniec sa ho predsa len rozhodnete vyskúšať…

Má len jeden háčik. Vyskúšať si ho na sebe môžu len ľudia, ktorí sú zadaní. Tí, ktorí sú single, si na nejakého partnera budú musieť počkať. A nie, nejdeme hovoriť o tom, na čo myslíte. Toto vás prekvapí oveľa viac. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že existuje jedna vec, resp. činnosť, ktorá dokáže stres redukovať priam dokonale. Pýtate sa, o čo ide? Nebudeme vás viac naťahovať.

Ak ste priveľmi vystresovaní, začnite ovoniavať oblečenie svojho partnera.

Áno, čítate dobre. Dokázalo sa totiž, že ženy, ktoré ovoniavali tričko svojho partnera, ostali oveľa pokojnejšie a ich stres odplával preč.

Síce sme zatiaľ neprišli na to, ako túto metódu aplikovať napríklad na skúške alebo na vypätej porade, poďme sa na tento výskum pozrieť bližšie.

pixabay.com

Keďže je všeobecne známe, že čuch slúži podstatne lepšie ženám než mužom, vedci sa rozhodli tento “čuchový experiment” uskutočniť práve na zadaných ženách.

Experimentu sa teda zúčastnilo 96 žien aj s partnermi. Výskumný tím sa pre účely výskumu rozhodol ženy vystresovať, a to tak, že boli podrobené nepríjemnému rozhovoru a následne náročnému matematickému testu.

Potom boli ženy rovnomerne rozdelené do 3 skupín. Jedna skupina ovoniavala tričko svojho partnera, druhá skupina tričko úplne cudzieho muža a tretia skupina si mala privoňať k tričku, ktoré ešte nikdy nikto nemal oblečené. Ženy pritom samozrejme nevedeli, k akému tričku im dali vedci privoňať.

pixabay.com

Ženám potom boli odobraté vzorky slín a vedci zisťovali hladinu kortizolu – teda stresového hormónu.

Na základe tohto testu sa jasne dokázalo, že stres bol najviac potlačený u žien, ktoré dostali možnosť ovoňať tričko svojho partnera. U žien, ktoré si privoniavali k nenosenému tričku, ostala hladina kortizolu, a teda aj hladina stresu nezmenená. Veľmi zaujímavé však boli aj výsledky u žien, ktoré si privoniavali k tričku cudzieho muža – hladina ich stresu sa ešte badateľne zvýšila.

Autorka štúdie, Dr. Marlise Hoferová tiež dodáva, že toto všetko sa u človeka deje na podvedomej úrovni. Tomu pripisuje aj to, prečo mnoho žien napríklad doma nosí partnerove tričko, alebo prečo spia na jeho strane postele, ak práve nie je doma. Vôňa našej polovičky nás jednoducho podvedome upokojuje.

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Výskumný tím tieto zistenia považuje za dôležité – a to v súvislosti s tým, v akej dobe žijeme. Partneri sa totiž musia veľakrát odlúčiť na dlhšiu dobu, či už kvôli škole alebo kvôli práci. Je preto dobré vedieť, že mať so sebou kúsok oblečenia vášho milovaného vám môže pomôcť viac, než by ste si doteraz mysleli.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov