Foto: pixabay.com

Nie každý vie, ako sa správať.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste natrafili na človeka, ktorý vás nejakým spôsobom urazil alebo sa vás dotkol nejakou nemiestnou poznámkou, ktorú povedal. Ako v takejto situácii reagovať? Je lepšie to, čo bolo povedané, ignorovať, alebo “vrátiť úder späť”? Pomôžu vám nasledovné tipy. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podelil sa o ne portál Learning Mind.

#1 Spomeňte si na svoju hodnotu

Ak poznáte svoju hodnotu, úsudky či narážky druhých nebudete brať tak osobne a nebudú sa vás tak dotýkať. Keď sa vás nejaká hlúposť dotkne, v duchu si povedzte 5 vecí, za ktoré ste na seba hrdí a uvidíte, ako sa vaša nálada zmení. 

#2 Zamyslite sa, či to neberiete príliš osobne

Takmer každý z nás si so sebou nesie nejakú traumu z detstva, ktorá na nás podvedome vplýva ešte aj dnes. Niekedy je preto možné, že daná osoba skutočne nepovedala nič zlé, akurát sa to dotklo tej stránky našej osobnosti, ktorú by sme pred svetom najradšej skryli. 

pixabay.com

#3 Ignorujte to

Ak niekto povie nejaký “vtip” na vašu adresu, očakáva, že sa na ňom bude smiať aj vy. Keď tak ale neurobíte a takúto hlúpu poznámku jednoducho odignorujete, dotyčná osoba sa bude cítiť trápne, aj keď si to neprizná. Ticho je veľmi mocným nástrojom. 

#4 Danú osobu poproste, aby to zopakovala

Niektorí ľudia, žiaľ, najprv hovoria, a až potom premýšľajú. Ak vám preto niekto povie niečo nemiestne, zahľaďte sa mu do očí a pokojne ho poproste, aby danú vetu zopakoval. Dostanete ho do tak trápnej a nekomfortnej situácie, že s najväčšou pravdepodobnosťou povie, že vlastne nič nepovedal. 

#5 Tvárte sa prekvapene

Dôležité je poznamenať aj to, že pre niektorých ľudí je takýto druh “humoru” jednoducho prirodzený a doslova sa vyžívajú v tom, keď môžu iných ponižovať v domnienke, že to zvyšuje ich vlastnú hodnotu. Ak to niekto spraví, tvárte sa doslova prekvapene a dodajte, že vo svete ľudí, s ktorými sa stretávate vy, sa s druhými takto nehovorí. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov